Politică

Guvernul Republicii Moldova și al Japoniei semnează un acord privind cooperarea în domeniul vamal

Republica Moldova și Japonia au semnat Acordul interguvernamental privind asistența administrativă reciprocă și cooperarea în domeniul vamal.

Acordul a fost semnat după ce Cabinetul de Miniștri a aprobat, la 13 octombrie 2021, o deciziei în acest sens, transmite sursa.

Documentul stipulează că administrațiile vamale ale celor două state semnatare vor acorda asistență administrativă reciprocă în vederea aplicării corecte a legislației în domeniu, securizării frontierelor și facilitării schimburilor comerciale.

De asemenea, prin acest Acord se urmărește eficientizarea acțiunilor de contracarare a fraudelor vamale, care prejudiciază interesele economice, comerciale, fiscale ale ambelor state, precum și asigurarea securității lanțului comercial internațional de aprovizionare.

„Acordul semnat astăzi constituie o nouă etapă în dezvoltarea cooperării vamale bilaterale dintre Republica Moldova și Japonia, iar implementarea acestuia va asigura securitatea economică a ambelor state, prin intermediul instrumentului antifraudă de asistență administrativă reciprocă. 

Documentul va unifica acțiunile comune ale administrațiilor vamale împotriva încălcărilor legislației, precum și va crea condiții favorabile pentru facilitarea comerțului internațional, prin simplificarea și armonizarea procedurilor vamale”, a declarat Igor Talmazan.

„Acest Acord vine să extindă cooperarea economică și în domeniul vamal, și să ofere autorităților vamale din Japonia și Moldova cadru juridic pentru efectuarea schimburilor de informații relevante și cunoștințe necesare pentru aplicarea corespunzătoare a legislației vamale, asigurarea securității și protejarea intereselor economice ale țărilor noastre. 

Totodată, aș dori să-mi exprim încă o dată convingerea că acordul semnat astăzi reprezintă încă o dovadă a prieteniei dintre popoarele noastre, și că acest parteneriat va continua cu alte proiecte frumoase pentru binele cetățenilor moldoveni”, a menționat E.S. Yoshihiro Katayama.

Ceremonia de semnare a Acordului a fost precedată de o întrevedere bilaterală, în cadrul căreia Directorul Serviciului Vamal și E.S. Ambasadorul Japoniei la Chișinău au discutat despre stadiul actual al cooperării vamale dintre Republica Moldova și Japonia, exprimându-și disponibilitatea pentru dezvoltarea în continuare a dialogului bilateral în domeniul vamal.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button