Economie

CMC a votat majorarea tarifului la apă și canalizare până la 24 de lei

Consiliul Municipal Chișinău (CMC) a votat majorarea tarifului provizoriu la apă și canalizare până la 24 de lei. Se întâmplă după ce întreprinderea Apă-Canal a anunțat că are datorii externe pe care nu le poate achita, inclusiv către Premier Energy, și că ar urma ca întreprinderea să fie deconectată de la energie electrică în cazul neachitării, transmite sursa

Chiar dacă ieri, 24 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că furnizorul Premier Energy a ajuns la o înțelegere cu Apă-Canal și va permite achitarea datoriilor în tranșe, proiectul a fost susținut de către 26 de consilieri din partea Partidului Socialiștilor (PSRM), Partidului Social Democrat European (PSDE), Partidului Comuniștilor (PCRM), dar și câțiva consilieri neafiliați.

Tariful urmează să fie avizat de către Agenția pentru Reglementare în Energetică.

TV8.md amintește că vicepremierul Andrei Spînu a dat asigurări că municipiul Chișinău nu va rămâne fără apă. Asta după ce, primarul Ion Ceban a spus că municipalitatea a fost avertizată despre faptul că întreprinderea Apă-Canal va fi deconectată de la energie, în cazul neachitării datoriei către Premier Energy.

„Premier Energy a ajuns la o înțelegere cu întreprinderea Apă-Canal pentru a plăti în tranșe. Astfel, Premier Energy nu va deconecta compania Apă-Canal de la energie electrică. Nu ar trebui să fie o problemă. Pentru a evita orice speculație, din informațiile pe care le-a prezentat ANRE, costul energiei electrice care a crescut în ultima perioadă ar trebui să ducă la o creștere cu maxim 65 de bani a tarifului la apă și canalizare”, a declarat Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă.

Ion Ceban spunea că Primăria a fost avertizată despre faptul că astăzi, 24 noiembrie, Chișinăul ar putea rămâne fără apă.

„Am adus toate argumentele tuturor autorităților centrale și responsabile că Apă Canal nu mai poate face față prețurilor mari la energia electrică și gaze naturale. Dacă până acum, lunar achita 10 milioane de lei pentru lumină, după noile prețuri, trebuie să achite 31 de milioane de lei. Sau cu peste 230 milioane de lei anual la o întreprindere pentru care și așa achităm datoriile mari formate de prin anii 2013-2015. Este cel mai mic preț la apă și canalizare din țară și din capitalele europene. Este necesar să fie ajustat tariful, altfel nu se va descurca Apă Canal, iar o instituție strategică a statului este pusă în pericol”, a scris Ion Ceban pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ceban, pe timp de iarnă întreruperea pe o perioada fie și scurta a serviciului de apă și canalizare va fi o catastrofa pentru Chișinău.

Ieri, 24 noiembrie, Consiliul Municipal Chișinău s-a întrunit în ședință. Subiectul aprobării tarifului pentru apă și canalizare se regăsește pe ordinea de zi.

În prezent, oamenii achită 10 lei și 69 de bani pentru un metru cub de apă potabilă și pentru canalizare. Apă-Canal vrea un tarif mai mult decât dublu, de 22 de lei și 67 de bani pentru un metru cub.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) atenționează întreprinderea Apă-Canal Chișinău să nu depășească cadrul normativ în vigoare. Potrivit ANRE, impactul sumar al creșterii prețurilor la energia electrică din 14 octombrie și, ulterior, din 4 noiembrie curent asupra tarifelor pentru serviciul de alimentare cu apă și de canalizare constituie 0,65 lei/m3 și nicicum nu 10,04 lei/m3, așa cum este solicitat de către operator.

#CMC #majorarea_tarifului #apă #canalizare

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button