Economie

Comisia Situații Excepționale a aprobat noi măsuri necesare pentru a exclude riscul sistării de gaze naturale

Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate, astăzi, în cadrul unei noi ședințe a Comisiei Situații Excepționale.

Membrii comisiei au discutat despre posibilitatea alocării de compensații suplimentare pentru consumatorii casnici. Ajustarea sumei pentru compensații se va face ca urmare a revizuirii tarifului pentru consumatori solicitat de S.A. Moldovagaz.

Comisia a decis ca Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să analizeze și să aprobe, până la data de 31 ianuarie 2022, noul tarif, după o verificare minuțioasă a calculelor prezentate de S.A. Moldovagaz, transmite sursa.

În cadrul ședinței s-a mai decis ca centralele termo-electrice să ajusteze în conformitate cu temperatura medie atmosferică, în limita de până la 10% de la valorile de calcul a energiei termice livrate către consumatori.

Implementarea măsurilor de raționalizare a consumului va duce la o scădere cu circa 5 milioane de m3 a consumului de gaz natural.

Precizăm că, la 21 ianuarie, Moldovagaz a depus la ANRE o nouă cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali de la 9 227 la 13 418 lei pentru o mie de metri cubi.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că tariful pentru un consum de până la 150 m3 lunar, pentru consumatorii casnici, va rămâne neschimbat.

#Comisia_Situații_Excepționale #gaz #noi_măsuri #Moldovagaz #ANRE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button