Economie

Grosu asigură că vor fi aplicate soluții pentru a reduce consecințele creșterii prețului la pâine

Președintele Parlamentului califică drept previzibilă decizia celui mai mare combinat de pâine din Republica Moldova, Combinatul Franzeluța, de a majora prețul pentru majoritatea produselor de panificație.

Majorarea prețului la pâine. Grosu: Vom căuta bani să ajutăm oameniiFoto: ipn.md

Igor Grosu spune că producătorul de pâine activa în pierderi încă din luna noiembrie, iar din acest motiv majorarea prețului nu mai putea fi amânată, notează IPN, transmite sursa.

Igor Grosu spune că statul nu-și va lăsa cetățenii față în față cu scumpirile galopante și va veni cu majorări de pensii și de salarii.

Igor Grosu spune că decizia Combinatului Franzeluța privind majorarea prețului la o gamă largă de produse este determinată de majorarea în lanț a materiei prime, energiei electrice, carburanților, gazelor naturale.

Președintele Parlamentului spune că Republica Moldova este dependentă de importuri, iar din acest motiv este și o țara importatoare și de inflație.

„Franzeluța este ultima companie care a majorat prețul la pâine. Ei au încercat încă din noiembrie să majoreze prețul, de atunci aveau probleme. Franzeluța a fost nevoită să ridice prețul, cu excepția pâinii sociale.

Dimpotrivă, a majorat cu 50% producția de pâine socială. Această decizie a fost dictată de majorarea prețurilor la tot, la toate produsele pe care le folosesc ei în panificație.

Ceea ce putem noi să facem, este să compensăm. Să majorăm pensiile, salariile, să identificăm bani pentru a ajuta oamenii”, a spus Igor Grosu în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Președintele Parlamentului spune că, în scurt timp, Guvernul va veni cu noi anunțuri privind susținerea oamenilor în aceste momente de criză.

Oficialul a menționat că pentru depășirea crizei energetice și sociale cu care se confruntă lumea, țara este susținută masiv și de partenerii de dezvoltare.

„Sunt lucruri pe care nu le putem influența, prețurile la carburanți, la gaze, dar sunt lucruri pe care le putem influența din interior și Guvernul asta va face. În perioada următoare Guvernul va veni cu suport pentru cei mai vulnerabili, cei mai afectați de aceste creșteri.

Trecem printr-o perioadă complicată, avem nevoie de suport unul față de altul și de mai multă empatie. În plus, Delegația UE a venit cu un anunț foarte bun, va oferi ajutor pentru bătrâni, pentru cei care nu sunt conectați la gaze, va oferi câte 1000 de lei pentru 40 de mii de beneficiari”, a spus președintele Parlamentului.

De a începutul lunii februarie, Franzeluța a majorat cu 27% prețul pentru majoritatea produselor de panificație, neschimbat rămânând însă prețul pâinii sociale.

Mai mult, combinatul a anunțat că-și majorează volumul de producție a pâinii sociale cu 54%, astfel încă mai mulți oameni cu venituri mici să beneficieze de pâine ieftină.

#Grosu #preț #pâine

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button