Politică

Consiliul Superior al Magistraturii se întrunește în ședință: Pe agendă, cererile de demisie a patru judecători

UPDATE: CSM a aprobat cu 8 voturi cererea de demisie a judecătorului Tudor Andronic. Magistratul a menționat că pleacă din sistem din cauza unor probleme de sănătate. 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se întrunește în noua componență marți, 2 mai. Pe agendă figurează șapte subiecte, inclusiv interviul candidaților pentru transferul temporar la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). De asemenea, vor fi examinate cererile de demisie a patru judecători, potrivit sursei.

Astfel, membrii CSM urmează să examineze cererea de demisie a magistratului de la Judecătoria Strășeni Tudor Andronic. Cerere de demisie a depus și Natalia Clevadî de la Judecătoria Chișinău. 

Vor fi examinate, de asemenea, cererea de demisie a Svetlanei Garștea-Bria de la Judecătoria Chișinău și cea a Ludmilei Caraianu de la Curtea de Apel Comrat. 

Criza din cadrul sistemului judecătoresc a început în luna februarie, când CSM a acceptat demisiile mai multor judecători de la CSJ. Astfel, și-au dat demisia magistrații Ala Cobăneanu, Liliana Catan, Iurie Diaconu, Galina Stratulat, Svetlana Filincova, Iurie Bejenaru, Victor Burduh, Victor Boico, Ghenadie Plămădeală, Nadejda Toma, Elena Cobzac și Maria Ghervas. De asemenea, au demisionat membrii CSJ care fac parte și din CSM – Petru Moraru, Victor Micu și Luiza Gafton. 

A demisionat și membrul CSM, Anatolie Galben, care este judecător la Curtea de Apel Chișinău. Ulterior, și-au anunțat plecarea judecătorul Dorel Musteață, președinte interimar al CSM, dar și Vladimir Timofti, președinte interimar al CSJ. Membrii CSM au acceptat și demisiile judecătorilor CSJ Dumitru Mardari și Nicolae Craiu. În prezent, au rămas să activeze 3 judecători CSJ. 

#CSM #sedinta

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button