Internaţional

Criză politică în Letonia: Prim-ministrul leton și-a anunțat demisia

Prim-ministrul leton Krisjanis Karins și-a anunțat luni, 14 august, demisia, acuzând o ruptură a relațiilor cu mai multe formațiuni care compun guvernul său eterogen, informează sursa.

„Joia aceasta voi înainta președintelui demisia mea și a acestui cabinet”, a declarat Karins, într-o conferință de presă.

Alături de vecinii săi baltici, Lituania și Estonia, Letonia este o voce de prim rang în ceea ce privește influența exercitată asupra Uniunii Europene și NATO pentru a crește presiunea asupra Rusiei din cauza invaziei din Ucraina.

Partidul de centru-dreapta al lui Karins, „Noua Unitate”, a câștigat alegerile naționale din octombrie 2022, obținând 26 din cele 100 de locuri într-un parlament cu multe facțiuni, în care sunt reprezentate șapte partide.

El a dat vina, pentru decizia de luni, pe partenerii de coaliție care „blochează munca pentru prosperitate și creștere economică”, potrivit unei postări pe platforma de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter.

Partidul lui Karins a guvernat această țară a Uniunii Europene, de 1,9 milioane de locuitori, cu sprijinul „Alianței Naționale” conservatoare și al „Listei Unite” a partidelor mai mici, ceea ce i-a oferit o majoritate parlamentară restrânsă. Dar relațiile cu coaliția de guvernare s-au deteriorat după ce aceasta nu a reușit să prezinte un candidat comun la alegerile prezidențiale din mai.

Vineri, Karins a făcut o încercare eșuată de a aduce mai multe partide în guvern.

Președintele Edgars Rinkevics are acum responsabilitatea de a da un mandat unui nou prim-ministru pentru a încerca să formeze un guvern. Acel candidat ar trebui să obțină, de asemenea, un vot de încredere din partea parlamentului. Următoarele alegeri parlamentare din Letonia sunt programate în 2026.

#Letonia #Prim_Ministru #demisie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button