Economie

CSE, noi decizii pentru iarnă: Termoelectrica va putea cumpăra păcură în regim de urgență

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a luat noi decizii pentru sezonul rece care se apropie. Astfel, în regim de urgență, SA „Termoelectrica” va putea achiziţiona păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20.000 de tone, transmite sursa.

  • „Se permite pe perioada stării de urgență importul de rumeguș, a deșeurilor și a resturilor de lemn neaglomerate, utilizate ca materie primă la fabricarea biocombustibililor solizi (pelete, brichete);
  • Se permite prestarea serviciilor de transport rutier a lemnelor pentru foc, în baza actelor de proveniență, fără obligativitatea notificării şi înregistrării prealabile și deținerii actelor permisive din domeniul transportului rutier;
  • Se permite, în regim de urgență, SA „Termoelectrica” să achiziţioneze păcură pentru asigurarea rezervei minime în cantitate 20 de mii tone;
  • Operatorul Terminalului de Mărfuri în Vrac, din cadrul Portului Internațional Liber Giurgiulești, va acorda prioritate la prestarea serviciilor portuare pentru cărbunele destinat importului definitiv pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru aceasta, importatorii vor depune o solicitare în formă scrisă cu cel puțin 48 de ore înainte, către administrația terminalului, indicând cantitățile exacte ce urmează a fi plasate în regim de import definitiv în Republica Moldova”, a scris Andrei Spînu pe pagina de Facebook.

TV8.md reamintește că în data de 2 august, Andrei Spînu a informat că Republica Moldova a început achiziția de păcură pentru Termoelectrica, în contextul în care instituția este cel mai important producător de energie electrică și termică.

„Am început achiziția de păcură în rezerva de stat pentru Termoelectrica. Vom crește și vom suplini rezervele de stat de păcură pentru că este o alternativă la gazele naturale, ținând cont pentru că produce energie electrică și asigură cu căldură municipiul Chișinău. A fost semnat deja contractul de achiziție a primelor volume de păcură care merg în rezerva de stat”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii a evitat să ofere mai multe informații referitor la cantitatea de păcură, declarând că „rezervele sunt secret de stat”.

#Termoelectrica #Moldova #păcură #CSE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button