Detenția „spionilor și teroriștilor ucraineni” în Rusia este deja descrisă de mulți ca un fel de „Gleiwitz”, care poate deveni un pretext pentru folosirea trupelor ruse împotriva Ucrainei. Sursă.
Astăzi, Serviciul Federal de Securitate (FSB al Federației Ruse) a anunțat arestarea a trei angajați ai „serviciilor de informații ucrainene” din regiunile Rusiei. Doi dintre ei sunt acuzați de colectarea de informații, iar al treilea se acuză de un atac terorist.
Ținând cont de faptul că nu este prima dată când se întâmplă acest lucru, ne putem aminti despre recentele „urme ucrainene” în cadrul execuției de la Kazan, detenții repetate în Crimeea și multe altele, deși, posibil că își doresc doar să ridice gradul de tensiune.
Apropo, recent presa din Belarus era plină de rapoarte similare. Totodată, în acele cazuri, era, în mare parte, vorba despre teroriștii polonezi și cei lituanieni și, uneori, mai degrabă de dragul protocolului, teroriștii ucraineni, iar în cazul în care totul se finalizează ca și în cazul lor – cu nimic, aceasta va fi cea mai bună opțiune pentru toată lumea.
În momentul de față, imaginea nu este cea mai plăcută, Putin a spus că a cerut garanții legale de „ne-aderare” a Ucrainei în NATO, la care a primit un răspuns cu o viteză fulgerătoare – un răspuns delicat, dar clar: aceasta nu este „treaba dumneavoastră”, ucrainenii vor decide singuri să adere sau nu, iar drumul către Alianță este deschis pentru toți.
Este clar că Kremlinului nu i-a plăcut acest lucru – și astfel, literalmente a doua zi, „teroriștii ucraineni” au fost arestați, exact așa cum zicea Kiselev: „coincidență? – nu cred”.
Dar de ce anume teroriștii? Totul este destul de simplu aici: de ceva timp Kremlinul încearcă să „submineze” situația din Ucraina cu scopul final de a schimba guvernul de acolo, dar din anumite motive nu funcționează acest plan.
În plus, de câteva luni, contactul cu LPR și DPR este unul neliniștiți, provocările din republicile nerecunoscute nu duc la niciun efect, iar isteria formatului „militarii ucraineni se dezlănțuie în Donbas” nu mai impresionează pe nimeni, inclusiv din cauza faptului că toți deja s-au consolidat cu faptul că acestea sunt doar niște falsuri.
Aceasta este, de asemenea, o problemă pentru Moscova, deoarece propaganda sa nu este crezută și, într-adevăr, majoritatea covârșitoare a experților vorbesc deja despre neîncrederea în versiunea FSB al Federației Ruse cu privire la detenția teroriștilor, amintind adesea despre evenimentele din 2016 și despre „teroristii ucraineni în Crimeea”.
Adică, până acum totul nu este atât de convingător pe cât ar avea nevoie Federația Rusă pentru a aduce „pacificatori” în Donbass sau pentru a începe un război cu Ucraina, ceea ce înseamnă că gradul de tensiune va continua să crească, chiar și cu posibile atacuri teroriste reale. Adevărat, există un semnificativ DAR: opțiunea de a le produce acum artificial în Rusia, conform principiului „zahărului Ryazan”, este una extrem de periculoasă, deoarece este puțin probabil să fie crezut un asemenea scenariu, iar în acest caz va fi pusă sub semn de întrebare eficiență FSB-ului – lucru inadmisibil.
De aici concluzia: cel mai „eficient” pentru crearea unui „Gleiwitz” real și convingător într-o astfel de situație poate fi un atac terorist împotriva militarilor ruși, a instalațiilor militare sau a instituțiilor diplomatice din afara Federației Ruse, iar aici se conturează o problemă – în prezent cel mai simplu și sigur loc pentru a face acest lucru este Belarus.
Într-adevăr, forțele de securitate ruse din Belarus fac aproape tot ce își doresc de mult timp, în acest lucru ne-am convins recent prin intermediul crizei migrației de la granița belaruso-polonă.
În plus, Lukașenko a menționat recent că „nu vom rămâne deoparte” și, cel mai important, în următoarele exerciții viitoare ale celor două țări vor fi o mulțime de militari din Federația Rusă și, se pare, că desfășurarea acestora este sub semn de întrebare.
Apropo, acest scenariu este benefic și pentru Kremlin de cealaltă parte – la urma urmei, va oferi Rusiei posibilitatea de a prelua complet controlul asupra serviciilor speciale din Belarus și, în lupta împotriva amenințării teroriste în cadrul statului – partener, Federația Rusă va putea aduce un contingent militar pe teritoriul Belarusului, iar în asemenea condiții statutul de independență a Belarusului vă rămâne doar o amintire.
„Gleiwitz” se aseamănă destul de mult cu „fuga după doi iepuri”. Nu este neapărat să fii Kassandra pentru a cunoaște că la Kremlin se adoră asemenea „trucuri strategice”.