Ucraina de astăzi este un exemplu de invincibilitate, curaj și onoare. Ucrainenii țin apărarea întregii lumi civilizate de șase luni. Analiștii subliniază de fiecare dată că Ucraina pentru Rusia este doar primul pas în posibila sa extindere îndreptată către alte țări ale continentului european.
Acest război este diferit de orice alte conflicte militare din secolul XXI. Evenimentele de astăzi din Ucraina ar trebui să marcheze resetarea ordinii juridice internaționale prin păstrarea fundamentelor acesteia sau distrugerea completă a întregii lumi civilizate. Care va fi rezultatul ar trebui să fie decis de gradul de consolidare a tuturor țărilor lumii, menit să ajute ucrainenii în lupta împotriva invadatorilor ruși.
Timp de șase luni din faza activă pe scară largă a războiului ruso-ucrainean, Forțele Armate ale Ucrainei și-au putut dovedi puterea și motivația întregii lumi. Armata Ucrainei de astăzi este cea mai experimentată și pregătită – acesta este un fapt. Ucrainenii au reușit să demonstreze clar că pot învăța rapid cum să manevreze noile arme occidentale, folosindu-le cât mai eficient posibil atât în timpul operațiunilor defensive cât și ofensive.
Recent, doar cea mai detașată persoană din toate evenimentele nu a vorbit despre contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei. Reprezentanții ministerelor europene ale apărării au lăudat succesele armatei ucrainene, iar Pentagonul a făcut același lucru, analizând rezultatele deja semnificative ale operațiunilor ofensive. Cu toate acestea, fără asistență militară sub formă de livrări de noi arme, războiul ar putea intra într-o stare înghețată, pe care Rusia o caută în mod activ astăzi.
Acest lucru nu poate fi lăsat să se întâmple, deoarece aceasta este o amenințare directă nu numai pentru securitatea națională a țărilor europene, ci și o lovitură puternică pentru sferele lor economice. Majoritatea statelor sunt bine conștiente de riscuri, prin urmare, pe baza succeselor armatei ucrainene, oferă în mod activ asistență militară Ucrainei. Printre aceste țări, evident, nu există sateliți vechi ai Rusiei reprezentați de Ungaria și Grecia. De asemenea, nu include Germania.
După cum știți, conducerea germană a condamnat imediat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Germanii îi ajută în mod activ pe refugiații ucraineni creând fonduri de voluntariat și inițiind programe guvernamentale. Recruții ucraineni urmează pregătirea militară în Germania. Cu toate acestea, există o problemă aici – conducerea germană însăși refuză încă să ofere asistență militară Ucrainei din diverse motive. Pendulul de luare a deciziilor în Bundestag a oscilat de destule ori în cele șase luni de război.
Astăzi, Germania promite să furnizeze un lot de tancuri Gepard, dar mâine guvernul său publică tot felul de scuze, care ar explica imposibilitatea de a le trimite în Ucraina. Reprezentanții Ministerului German al Apărării și mulți analiști militari germani și politologi explică importanța acordării de asistență militară ucrainenilor din statul lor. Astăzi, astfel de apeluri sunt auzite mai des pe fondul contraofensivei de succes a Forțelor Armate ale Ucrainei în direcțiile Harkiv și Herson.
În doar 4-5 zile, armata ucraineană a reușit să elibereze până la 6.000 de kilometri pătrați din teritoriul său. Cu toate acestea, conducerea oficială a Germaniei încetinește în continuare „ceva” care îi împiedică să înceapă procesul de aprovizionare cu arme militare.
Olaf Scholz, cancelarul german, a vizitat personal Ucraina, inclusiv senzaționalul oraș Bucha, un loc al crimelor de război teribile ale Rusiei. S-a întâlnit și cu președintele Volodimir Zelenski la Kiev. Atitudinea lui non-ostilă față de Ucraina este evidentă pentru toată lumea. Dar unde este ajutorul militar promis?
Mulți analiști citează reputația de lungă durată a Germaniei ca satelit rusesc.
Dacă înainte de 2014 influența Federației Ruse în Bundestag nu a fost absolut ascunsă, atunci după începutul războiului ruso-ucrainean a devenit indirectă și acoperită de învelișul acordurilor energetice. Faptul dezvoltării integrării energetice cu Rusia a adus astăzi Germania într-o situație destul de deplorabilă, deși nu fără speranță. Nimeni nu poate spune cu exactitate cât de mult se simte acum influența Kremlinului de către Bundestag.
Cu toate acestea, faptul existenței sale este de netăgăduit. Germania trebuie să facă alegerea corectă pe baza lecțiilor propriei istorii. Responsabilitatea întregii populații germane pentru cel de-al doilea război mondial este resimțită de mulți cetățeni astăzi. Peste 40 de ani de ocupație sovietică, anexarea Königsberg, umilirea în mass-media rusă pro-guvernamentală și plasarea economiei germane în acul energetic al Gazprom sunt doar câteva dintre argumentele în favoarea respingerii oricărei posibilități de presiune din partea Kremlinul.
Ceea ce face armata rusă astăzi în Ucraina poate fi comparat cu amploarea crimelor Wehrmacht-ului din anii patruzeci ai secolului XX. Cu ajutorul ei pentru Ucraina, Germania va putea pentru totdeauna să pună capăt oricărei dictaturi și ideologii nazi-fasciste care sunt populare astăzi în Rusia.