Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Contracararea șantajului gazelor din Rusia

Rusia are mari speranțe că în această toamnă va putea convinge Europa să ridice sancțiunile și intensifică șantajul gazelor. Politicienii ruși repetă neobosit că doar politicienii europeni care nu vor să ridice sancțiunile împotriva Rusiei sunt de vină pentru restricțiile privind aprovizionarea cu gaze, lăsând la o parte faptul că însăși Federația Rusă a confirmat în mod repetat că este un furnizor nesigur.

Multe eforturi ale propagandiștilor ruși au scopul de a convinge populația europeană că acțiunile guvernelor lor sunt greșite, iar fără gazul rusesc se vor confrunta cu o iarnă rece aspră, falimentul întreprinderilor și creșterea rapidă a prețurilor. Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a declarat că prețul gazului pentru populația din Rusia este cu 40% mai mic decât în Europa, însă nu uitați că o treime din orașele și satele rusești nu sunt încă gazificate și este puțin probabil ca oamenii care locuiesc acolo să aibă acces la surse alternative moderne de energie.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, a declarat că vina pentru oprirea gazoductului Nord Stream le revine politicienilor europeni, iar până la ridicarea sancțiunilor, alimentarea cu gaze prin aceasta este imposibilă, potrivit acestuia, din cauza imposibilității eliminării defecțiunii turbinei de la stația de compresoare Portova. În timp ce Siemens Energy, producătorul aceleiași turbine, a declarat că această defecțiune nu este un motiv important pentru oprirea conductei de gaz, iar acest lucru confirmă încă o dată că situația actuală nu este altceva decât o încercare de șantaj.

Protestul de la Praga, care cere începerea negocierilor cu Rusia privind achiziționarea de gaze, precum și ridicarea sancțiunilor și suspendarea furnizării de asistență militară Ucrainei, reprezintă una dintre modalitățile Kremlinului de a submina stabilitatea politică a Europei în favoarea intereselor sale. Nu este surprinzător faptul că unii dintre protestatari purtau haine cu simboluri rusești și imaginea președintelui Federației Ruse și au promovat narațiunea că cauza inflației și a creșterii prețurilor a fost sprijinul pentru Ucraina.

Cu toate acestea, problemele legate de construirea unei relații cauză-ereditare între activiștii ruși nu sunt neobișnuite, deoarece ei uită în mod clar că, dacă Rusia nu ar fi invadat Ucraina, nu ar fi ucis civili și ar fi ocupat 1/5 din statul independent, atunci Europa nu ar fi trebuit să accepte refugiați și să ofere atât asistență economică, cât și militară Ucrainei.

Toate aceste acțiuni ale Kremlinului au fost destul de previzibile, iar Europa este pregătită pentru astfel de manipulări ale părții ruse. De exemplu, Germania va aloca 65 de miliarde de euro pentru a sprijini populația în fața creșterii prețurilor la gaze.

De asemenea, guvernul german va finanța bilete preferențiale pentru transportul public pentru populație pentru a încuraja oamenii să reducă circulația mașinilor private și va oferi nouă mii de companii mari consumatoare de energie beneficii fiscale în valoare de 1,7 miliarde de euro. Pe lângă sprijinul financiar acordat populației și întreprinderilor, mai multe țări vor introduce, de asemenea, măsuri de securitate sporite, după cum s-a anunțat deja în Germania și Marea Britanie.

Este posibil ca activiștii pro-ruși să continue să protesteze și să ceară guvernelor să facă concesii Rusiei, care amenință securitatea și stabilitatea politică în Europa. Alte țări europene ar trebui să adopte experiența Germaniei pentru a evita situațiile critice și protestele în masă ale populației. Această iarnă va fi într-adevăr mai dificilă decât cele anterioare, dar este important să înțelegem că orice relaxare a politicii de sancțiuni împotriva Rusiei nu va face decât să agraveze situația.

În acest caz, toate speranțele Federației Ruse vor fi justificate, iar Moscova va continua șantajul gazelor în orice moment convenabil pentru sine. Acest lucru va afecta, de asemenea, cursul războiului din Ucraina, care este acum, de fapt, un fel de barieră între o Europă pașnică și liniștită și o Rusie însetată de sânge. Slăbirea ajutorului pentru Ucraina ar putea fi fatală pentru țările europene.

Nu uitați că Rusia duce un război nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva Europei, în domeniul informațiilor și al energiei. Federația Rusă încearcă nu numai să ocupe teritoriile altor state, ci și să-și stabilească influența asupra lor, distrugându-le libertatea. Opoziția față de șantajul gazelor rusești nu este, în primul rând, despre pedepsirea Federației Ruse, ci despre construirea independenței energetice europene, care va proteja împotriva unor noi salturi nejustificate ale prețului gazelor și va asigura stabilitatea economică.

#Putin #gaz #șantaj #război #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button