EconomieInternaţional

Raport de analiză al FAO privind scumpirea produselor alimentare la nivel mondial. Care sunt unele date

Într-un singur an, produsele alimentare s-au scumpit, la nivel mondial, cu peste 27 la sută. Cel mai mult a crescut prețul zahărului și al cerealelor. Sunt datele unui raport de analiză a indicelor de preț, elaborat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură. Sursă.

Potrivit raportatorilor, zahărul s-a scumpit cu 40 la sută, iar creșterea a fost determinată, în primul rând, de sporirea producției de etanol, folosit în întreaga lume ca dezinfectant. Și prețul cerealelor a crescut, la nivel mondial, în medie cu peste 23 la sută, din cauza scumpirii grâului, care a atins cel mai ridicat nivel din mai 2011.

Experții au analizat și dinamica lunară a indicelor de preț pentru anumite categorii de produse alimentare. Astfel, cel mai mult s-au scumpit cerealele și lactatele, cu peste trei la sută. În ultima lună, a crescut, cu peste un procent, și indicele de preț pentru achiziția zahărului. În noiembrie s-a înregistrat și o ușoară scumpire a uleiurilor vegetale. În schimb, indicele de preț la carne a scăzut din octombrie până în noiembrie cu aproape un procent.

Experții FAO au prognozat că, în viitorul apropiat, 44 de țări cu venituri mici s-ar putea confrunta cu un deficit de alimente și vor avea nevoie de asistență externă pentru a depăși criza. Este vorba despre 33 de state din Africa, nouă din Asia și două din America Latină și Caraibe. Moldova nu se regăsește în listă.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button