Societate

Depozitele agricultorilor, pline de cereale pe care nu le pot vinde

Chiar dacă au obținut producții mai bune față de anii precedenți, agricultorii se plâng că prețul de vânzare este prea mic. De asemenea, producătorii spun depozitele lor sunt pline cu cereale.

„Avem în gestiune 650 de hectare. Cultivăm grâu, orz, floarea soarelui, porumb și rapiță. Anul acesta a fost un an nu pot să zic dificil dar foarte dificil, deoarece suntem într-o zonă unde precipitațiile ne înconjoară, precipitații am avut foarte puține. Eu am înființat un sistem de irigare. Cu părere de rău prețul lasă de dorit. Chiar ieri prețul s-a dus în jos, dacă grâul se mai întreba cu 2,90 acum e 2,60”, realtează agricultorul Ion Barancean, transmite sursa.

„La noi în raionul Drochia, roada este la nivelul cuvenit în schimb prețurile ne șochează. La ziua de astăzi nu putem vinde. Deocamdată producția stă în stoc și e cam greu cu comercializarea. Noi nu ne recuperăm cheltuielile care au fost suportate în acest an”, a adăugat agricultorul Ion Babără.

Totuși, autoritățile dau asigurări că vor susține agricultorii autohtoni.

„Conform datelor statistice noi în 2022 am însămânțat 358 mii de hectare cu grâu de toamnă. Roada a fost una conform așteptărilor agricultorilor. Am avut în mare majoritate a raioanelor din Republica Moldova ploi la timp. Problema cu prețul este o problemă economică. În toamna anului 2022 au folosit motorină scumpă și îngrășăminte scumpe, din acest considerent s-a luat decizia la nivel de Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii să subvenționeze acciza la motorină și să subvenționeze parțial îngrășămintele”, a subliniat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu declară că autoritățile vor face tot posibilul ca, chiar și acest blocaj de la Marea Neagră să-l transforme în oportunitate pentru Moldova. 

Potrivit Ministerului Agriculturii, în 2023 producția de grâu se ridică la 1,5 milioane de tone, aproape dublu comparativ cu anul trecut.

#Cereale #Agricultură #Depozite

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button