Politică

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor putea exercita doar activități didactice și științifice

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova vor putea exercita, în continuare, pe lângă mandatul de legislator, doar activități didactice și științifice. Magistrații Curții Constituționale (CC), au dat aviz negativ sesizării unui grup de deputați PAS, care au propus, la începutul lunii decembrie 2022, ridicarea interdicției pentru aleșii poporului și undă verde pentru ca aceștia să poată și o altă activitate. Propunerile au vizat modificări la alineatul 1 din articolul 70 al Constituției, transmite sursa.

„Opinia noastră este că deputăția nu este o profesie. Este un mandat pe care îl exerciți în serviciul poporului, dar asta nu înseamnă că neapărat trebuie să îți încetezi în totalitate activitatea de bază, fie că ești actor, muzician și așa mai departe. Sunt activități care nu neapărat trebuie să fie restricționate și experiența altor țări în această privință este foarte diversă.

De la România până la multe alte țări. În România, ei nu pot desfășura activități de comerț, de exemplu, dar pot fi avocați, practic este compatibilă activitatea de deputat cu toate activitățile. În Germania nu este nicio restricție, în țările nordice de asemenea”, a declarat pentru TV8.md Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, unul dintre semnatarii sesizării adresate Curții Constituționale.
Curtea a avut însă o altă opinie.

„Curtea a notat că scopul principal incompatibilităților este să asigure că funcțiile publice sau private ale deputatului să nu influențeze rolul de reprezentant al poporului. Potrivit Comisiei de la Veneția, activitățile în domeniul privat sunt în principiu compatibile cu mandatele parlamentare, însă principiul separației puterilor poate fi subminat în anumite cazuri… Prin cumularea mandatului de parlamentar cu o altă funcție remunerată, deputatul intră în conflict cu prerogativele și obligațiile stabilite prin statutul său, fapt ce ar putea crea o dependență materială față de funcția cumulată și ar putea determina posibile tentative de a soluționa prin influența mandatului unele probleme de interes particular.

Curtea a conchis că calitatea de parlamentar presupune o concentrare sporită a eforturilor, fapt care face să fie incompatibilă cu orice altă funcție de stat sau privată. Mai mult , instituția incompatibilităților reprezintă o garanție obiectivității și credibilității care trebuie să caracterizeze exercițiul unei funcții publice într-o societate democratică ”, a declarat Nicolae Roșca, președinte interimar al Curții Constituționale.

Președinte Comisiei juridice, Olesea Stamate spune că dacă Înalta Curte ar fi dat aviz pozitiv documentului, Parlamentul ar fi reglementat activitățile permise.

„Dacă Curtea dădea aviz pozitiv, noi am fi reglementat care sunt activitățile care sunt permise și care nu, dar pentru asta aveam nevoie de avizul pozitiv al Curții”, a specificat Olesea Stamate.

În februarie 2023, Înalta Curte a dat aviz negativ la proiectul de lege pentru modificarea articolului 70 din Constituție, alineatul 3, care urmărește reglementarea posibilității deputatului de a renunța la imunitate.

#Parlament #deputați #activități

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button