Analize și opinii

Dictatorul belarus se teme de exodul în masă al cetățenilor din țară

Situația din Belarus s-a deteriorat constant din 2020. Atunci dictatorul Lukașenko a reușit să suprime revoluția cu ajutorul Kremlinului. Represaliile împotriva protestatarilor și activiștilor continuă până în prezent. Lucrurile s-au înrăutățit mult după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Trupele Federației Ruse au folosit teritoriul țării pentru un atac criminal din nord asupra orașelor ucrainene. Acest lucru a dus la un număr mare de decese în rândul cetățenilor Ucrainei. După dezocuparea regiunilor de nord ale Ucrainei, trupele ruse au continuat bombardarea masivă a țării de pe teritoriul belarus.

Majoritatea absolută a cetățenilor din Belarus sunt împotriva „vânzării” nerușinate a teritoriului lor către agresor. Cu toate acestea, Lukașenko a făcut tot posibilul, inclusiv represiuni în masă împotriva poporului său, astfel încât posibilitatea de protest a fost ruptă din răsputeri. Prin urmare, fluxul de refugiați din Belarus a crescut și mai puternic după 2022. La început, Lukashenko nu a reacționat în niciun fel la acest lucru, dar până în 2023, evadarea din cușcă devine din ce în ce mai problematică și mai periculoasă.

La punctele de frontieră din Belarus cu toate țările vecine, inclusiv Rusia, au început controale dure în masă ale cetățenilor: își verifică telefoanele, își scanează permisele de ședere în țările UE. Până la jumătatea lunii mai a acestui an, punctele de control pentru documente au apărut pe toate rutele majore dintre Rusia și Belarus, în ciuda statutului aparent „fără frontiere” între cele două țări cu regimuri dictatoriale. Drumurile secundare, inclusiv drumurile neasfaltate, au fost fie excavate de autorități, fie umplute cu copaci tăiați. Autoritățile nu au făcut niciun comentariu cu privire la ceea ce se întâmplă.

Cetățenii Belarusului care au reușit să scape din iadul aranjat de dictatorul în interiorul republicii raportează că acum serviciul de frontieră din Belarus îndeplinește aceeași funcție ca și forțele de securitate din interiorul Belarusului. Există controale în masă ale oamenilor la punctele de frontieră de la baze, oamenii sunt verificați pentru participarea la proteste. De asemenea, contrar drepturilor elementare ale omului, polițiștii de frontieră ai lui Lukașenko citesc informațiile personale ale cetățenilor în corespondență în diverse mesagerie instant pe telefoanele lor și caută, de asemenea, abonamente la canalele de opoziție sau „extremiste”, care acum sunt considerate în Belarus a fi toate comunitățile, care demonstrează adevărul despre regimul lui Lukașenko sau despre războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei. Cetățenii Belarusului au început să solicite permise de ședere în țările UE. În același timp, persoanele cu permis de ședere în Ucraina sunt supuse unor controale mai dure. Plecarea bărbaților de vârstă militară, chiar și cu prezența unei forme de învățământ superior cu normă întreagă în Belarus sau în străinătate, devine sistematic aproape imposibilă.

În același timp, Lukașenko a încălcat toate tratatele care se referă la neproliferare și renunțarea la armele nucleare. În plus, pe teritoriul republicii au început din nou pseudo-exerciții suspecte ale trupelor Federației Ruse și Belarusului. Se presupune că „apărarea statului Uniunii” este testată. Un set al sistemului de rachete antiaeriene S-400 a fost din nou livrat de pe teritoriul Federației Ruse. De asemenea, se realizează o rotație planificată a unităților și diviziilor militare ale componentei ruse a RGV. Personalul trupelor agresoare, armele și echipamentele din formațiunile combinate de arme și tancuri ale Rusiei ajung din nou pe teritoriul Belarusului în mod absolut ilegal. Mișcarea de gherilă subterană din Belarus se confruntă cu un număr mare de amenințări, dar canalele de monitorizare continuă să raporteze mișcarea echipamentelor militare ale celor doi dictatori către departamentele militare europene și ucrainene.

Propaganda lui Lukașenko trâmbițe despre un „pericol” fie din Polonia, fie din Ucraina. La punctele de frontieră spre Ucraina, polițiștii de frontieră ucraineni au montat un număr imens de bannere cu simboluri ale mișcării de opoziție din Belarus, iar anul trecut a apărut un adevărat drapel al republicii pe toate catargele – alb-roșu-alb. În același timp, un număr mare de voluntari din Belarus își continuă serviciul în rândurile Forțelor Armate ale Ucrainei, urmărind îndeaproape atacurile voluntarilor ruși de pe teritoriul Federației Ruse. Este evident că Lukașenko nu se teme doar de scenariul pe care îl vedem cu toții acum în regiunea Belgorod. El înțelege că, spre deosebire de majoritatea rușilor, bielorușii înșiși, care trăiesc în regiunile Brest și Gomel, așteaptă doar ofensiva unităților de voluntari din Belarus. O astfel de operațiune va primi aprobarea majorității cetățenilor republicii și va oferi mari oportunități pentru munca partizanilor din Belarus. Astfel, Belarus ar putea în sfârșit să se elibereze nu numai de cătușele lui Lukașenko, ci și ale stăpânului său, Putin.

#Lukașenko #propaganda #cetățeni

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button