Recomandarea fostului președinte a venit ca reacție la afirmația Maiei Sandu, privind faptul că Republica Moldova nu va ajuta Federația Rusă să ocolească sancțiunile. Igor Dodon a dat dovadă că “este pe fir”, partea mai puțin impresionantă constă, însă, în faptul că acesta a reacționat într-o manieră accentuat pro-rusă, așa cum a și mai făcut-o de zeci de ori până acum.
Să nu uităm că Igor Dodon poate fi considerat cu ușurință “ambasadorul Kremlinului în Republica Moldova”, acest lucru fiind confirmat de reacțiile tipice și deja ușor de prognozat a lui Dodon, referitor la evenimentele legate de Republica Moldova. Într-o manieră tipică acesta a sugerat conducerii țării să “plece capul jos” și să “se abțină”. În acest articol pătrundem în esență și explicăm de ce recomandarea lui Dodon în acest sens este una, cel puțin, controversată.
Igor Dodon politicianul există atât timp, cât există gazul rusesc în Republica Moldova
Și iarăși gazul rusesc. Acesta este subiectul preferat pentru opoziție și, în special, pentru Dodon. Acesta nu ratează nicio ocazie de a ridica degetul arătător și, în maniera unui părinte grijuliu, să spună categoric: “Nu, nu, nu! Nici într-un caz, nu spuneți nimic rău despre Rusia, în caz contrar, gazul se va scumpi!”.
Este evident că problema energetică este parghia atât de eficientă pentru a manipula mulțimile, inclusiv și în timpuri de incertitudine. Anume din acest considerent, discursurile lui Dodon se aseamănă între ele și conține, de fiecare dată, subiectul gazului. Conducerea țării este mai mult decât conștientă de această problemă, fiind conștientă, totodată, de faptul că poziția de a “apleca capul în jos” este o poziție care crează favoruri pe termen scurt, având un preț tragic în perspectivă lungă.
Acțiunile Federație Ruse în Ucraina sunt inadmisibile și cauzează tragedii. Nu se poate de ignorat acest lucru, chiar și cu perspectiva de a primi gaz mai ieftin de la ruși. Pentru Igor Dodon, însă, acest lucru este o normalitate – el este conștient de faptul că, odată ce Republica Moldova va reușit să scape de dependența de gazul rusesc, Dodon politicianul își va pierde definitiv valoarea și relevanța.
Igor Dodon îi felicită pe Vučić și Viktor Orbán, numindu-i patrioți
Cumva deja ne-am deprins cu faptul că Dodon repetă fie intuitiv, fie intenționat, acțiunile liderului de la Kremlin. Recent, Putin, la fel, s-a manifestat a fi destul de satisfăcut de rezultatele alegerilor din Serbia. Subiectul Serbiei este mult mai mult decât relevant pentru contextul abordat în acest articol – Dodon a menționat în ultimul său discurs că Serbia cumpără gaz de la ruși la un preț de doar $250, pe când pentru Republica Moldova acest preț depășește $1200 per mia de m3.
Da, Serbia, într-adevăr, cumpără gazul de la Ruși. Dar de ce domnul Dodon nu menționează și care este prețul acestei “reduceri”? Serbia susține deschis acțiunile Federației Ruse în Ucraina – fapt care va rămâne în memoria societății mondiale încă multe secole înainte. Evident că Kremlinul va acorda “aliaților” de tipul Serbiei anumite favoruri, pentru a-i ține în continuare implicați și pentru a avea pârghii de șantaj politic și în viitorul apropiat. Republica Moldova, prin propriile greșeli, a înțeles că anume calea tăcerii și supunerii este cea mai distrugătoare cale. Din cauza deciziilor conducătorilor pro-ruși, precum este Igor Dodon, bunăoară, dependența energetică a Republicii Moldova, în prezent, a ajuns a fi cu adevărat distrugătoare. Este evident că atât Dodon, cât și aliații lui, au interes pro-Kremlin în Republica Moldova, și vor face tot posibilul pentru a loba aceste interese și a face pe plac conducerii de la Moscova, în schimbul anumitor favoruri personale.