Politică

Dodon s-a prezentat la procuratură

Fostul președinte de stat Igor Dodon s-a prezentat în ziua de vineri, 19 august, la Procuratura Generală. Conform informațiilor oferite de procurora Mariana Cherpec, acesta ar fi venit pentru a lua cunoștință cu materialele cauzei penale „Energocom”.

Fostul președinte de stat a fost salutat cu aplauze în momentul în care a ieșit din sediul instituției, de către oamenii ce fusese adunați la un protest, organizat de Partidul „Șor”. Simpatizanții fracțiunii s-au adunat pentru a cere eliberarea deputatei Marina Tauber, pentru a-și arăta nemulțumirea și a cere demisia actualei guvernări, transmite sursa.

Anterior, Dodon venise cu o reacție în ceea ce privește episodul în care este vizat în dosarul generic „Energocom”. Dodon susține că dosarul în care i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, în interesul unui grup criminal organizat „este trucat”.

Igor Dodon este învinuit că din poziția pe care o avea la acel moment, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină, din Ungaria, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 – iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

TV8.md amintește că fostul șef de stat se află în arest la domiciliu, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de Patrie și îmbogățire ilicită.

Asta după ce în 24 mai, Procurorii Anticorupție, în comun cu ofițerii CNA și SIS au efectuat 10 percheziții acasă la fostul șef de stat, Igor Dodon, inclusiv la alte locații și imobile deținute prin persoane interpuse. Potrivit Procuraturii, descinderile au avut loc în cadrul unui dosar penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere activă, acceptarea finanțării partidului politic, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sume mari de bani și obiecte de lux, în valoare totală de zeci de milioane de lei. Persoanele vizate au încercat să ascundă bunuri și documente purtătoare de informații, iar una dintre ele „a încercat să distrugă probe prin înghițire”.

#Dodon #dosar_penal #Energocom

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button