Societate

Dosarul Primăriei Trușeni: Primărița, învinuită de corupție pasivă și escrocherie, a fost suspendată din funcție

Judecătoria Chişinău a suspendat-o din funcţia de primar al comunei Truşeni pe Stela Munteanu şi i-a prelungit cu încă 30 de zile mandatul de arest la domiciliu. Decizia a fost luată vineri, la prima şedinţă de judecată în dosarul Primăriei Truşeni, în care Stela Munteanu este învinuită de corupţie pasivă şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, transmite sursa.

Potrivit sursei, prima şedinţă de judecată a fost programată pentru data de 13 ianuarie, dar a fost amânată cu o zi la solicitarea apărării, pentru a face cunoştinţă cu acuzaţiile aduse.

Suspendarea din funcţie şi prelungirea mandatului de către instanţa de fond sunt cu drept de atac în Curtea de Apel Chişinău. Dacă instanţa ierarhic superioară va lăsa neschimbată decizia primei instanţe, Consiliul local Truşeni va trebui să desemneze o persoană care să asigure interimatul funcţiei de primar al localităţii.

Primărița și compilii acesteia sunt acuzați de săvârşirea infracţiunilor de corupere pasivă, pregătirea de escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari şi escrocherie săvârşită ca fapt consumat.

Primărița, arhitectul-şef, fostul şef al întreprinderii municipale a primăriei şi un agent economic sunt cercetaţi de CNA şi procurorii anticorupţie în cadrul mai multor dosare de corupere pasivă, pregătirea de escrocherie săvârşită în proporţii deosebit de mari şi escrocherie săvârşită ca fapt consumat.

Aceştia au intrat în vizor, după ce a fost documentat un caz de pretindere de mită din partea funcţionarilor primăriei pentru eliberarea unor acte permisive pentru legalizarea unui imobil.

În fapt, cercetările ofiţerilor CNA şi ale procurorilor au identificat multiple cazuri de pretindere de mijloace financiare de la agenţi economici şi persoane fizice în schimbul eliberării certificatelor de urbanism pentru construcţie şi a altor documente pentru legalizarea unor imobile sau terenuri.

Sumele pretinse de grupul de funcţionari variau între 500 şi 1000 de euro, dar au fost documentate şi cazuri în care au fost pretinse şi bunuri materiale (terenuri) în schimbul eliberării unor acte permisive.

Totodată, în cadrul investigaţiilor şi acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată şi tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei locuitoare, în vârstă de 73 de ani, a comunei Truşeni.

Astfel, au fost obţinute imagini video din biroul de serviciu al primarului de Truşeni, unde au avut loc discuţii dintre edil şi complicii săi privind planul de deposedare de avere a unei femei singure. 

Potrivit rolurilor împărţite între complici, aceştia urmau să obţină încrederea pensionarei, prin oferirea unor atenţii, pentru a putea intra în posesia actelor originale de proprietate asupra casei de locuit din Truşeni, a unor terenuri, dar şi a unui apartament din capitală. De asemenea, din discuţiile purtate, banii pe care i-ar fi obţinut după vânzarea proprietăţilor menţionate, urmau a fi împărţiţi între membrii grupului.

Pe numele primăriței, arhitectului-şef, fostului şef al întreprinderii municipale şi a unui agent economic au fost deschise dosare penale pentru corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ei riscă pedepse cu închisoarea de până la 10 ani.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button