Economie

Energia electrică, mai scumpă din noiembrie: Noile tarife aprobate

Energia electrică se va scumpi până la 4,77 kW/h pentru consumatorii casnici deserviți de Premier Energy.

ANRE a aprobat un tarif de 4,77 kW/h lei față de 4,88 lei kW/h cât a solicitat Premier Energy și cu 51,4% mai mult față de tariful actual 3,15 lei kW/h, transmite sursa.

Prin urmare, S.A. „Energocom”, entitatea desemnată cu obligația de serviciu public de procurare a energiei electrice, va fi nevoită să acopere acest deficit prin achiziții de pe platformele bursiere din România, prețul energiei electrice achiziționate fiind la nivelul pieței europene.

De asemenea, consumatorii din nordul țării (FEE-Nord) vor achita câte 4,81 lei kW/h pentru energia electrică. Tariful a fost majorat cu 2,60 lei.

Prețuri diferențiate de la Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L.:

– 4,13 lei /kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele de transport;
– 4,28 lei /kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 4,30 lei /kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV);
– 4,43 lei /kWh – de tensiune medie (6–10 kV).

Prețuri diferențiate de la S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”:

– 3,87 lei /kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport;
– 4,01 lei /kWh – la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport;
– 4,20 lei /kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie 2022, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele:

– Întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene;

– Refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022;

– Reorientarea procurării volumelor de circa 80% din energie electrică necesară, de pe piața europeană;

– Majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat. Astfel, prețul mediu de procurare a energiei electrice de import pentru 10 luni ale anului curent a fost de aproximativ 62 $/MWh, iar conform ultimelor contracte încheiate de furnizori prețul energiei electrice achiziționate din import constituie circa 177 $/MWh.

Totodată, din cauza deficitului atestat în orele de vârf ale consumului, operatorul de sistem de transport Î.S. „Moldelectrica” a recurs la contractul de avarie semnat cu operatorul sistemului de transport din România – „TRANSELECTRICA” S.A. Costul energiei achiziționate prin acest contract variază între 190 și 348.

De menționat că ultima dată, tariful la energie electrică a fost majorat la mijlocul lunii octombrie.

Atunci, tariful pentru consumatorii casnici ai „Premier Energy” a fost majorat cu 51 de bani și a ajuns la 3,15 lei/kWh, iar pentru consumatorii din raioanele de nord, noul tarif a ajuns la 3,21 lei/kWh – în creștere cu 35 bani.

#energia_electrică #Premier_Energy #tarif_nou #scumpire

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button