EconomiePolitică

Erdogan a anunțat prelungirea acordului privind exportul cerealelor ucrainene, în ziua în care urma să expire: Cât va fi valabil

Acordul internaţional privind exportul de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră a fost prelungit, a anunțat sâmbătă, 18 martie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agențiilor de știri Reuters şi AFP. Liderul turc a făcut anunţul în cadrul unui discurs televizat, fără a preciza durata prelungirii, care potrivit unui responsabil ucrainean va fi de încă 120 de zile, scrie Agerpres.

„În urma discuţiilor cu cele două părţi, am asigurat prelungirea acordului care urma să ia sfârşit pe 19 martie”, a spus Erdogan în discursul său, susţinut la Canakkale, transmite sursa

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a precizat pe Twitter că acordul a fost extins pentru 120 de zile.

Ankara a afirmat anterior că speră o reînnoire cu 120 de zile a acordului, Rusia insistând în schimb pentru 60 de zile. Acordul asupra „Iniţiativei de la Marea Neagră privind cerealele”, semnat în iulie 2022 pentru 120 de zile între Naţiunile Unite, Kiev, Moscova şi Ankara, a vizat limitarea unei grave crize alimentare globale cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

 El a fost prelungit în noiembrie pentru 120 de zile şi a permis până în prezent exportul a circa 24 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, potrivit ONU. Acordul urma să expire chiar sâmbăta aceasta. Atât Ucraina, cât şi Rusia sunt mari exportatoare de cereale şi îngrăşăminte. 

Occidentul a aplicat Rusiei sancţiuni dure după invazie, măsuri care nu afectează produsele agricole şi îngrăşămintele dar – potrivit Moscovei – creează „bariere” pentru exporturile respective prin restricţiile privind plăţile, logistica şi asigurările.

#Erdogan #exportul_cerealelor #Ucraina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button