Politică

Grosu e încâ cu gândul la Ankara. A bătut palma cu ambasadorul turc pentru a exporta vinurile moldovenești fără taxe

Speakerul Parlamentului, Igor Grosu anunță că după reîntoarcerea sa din Turcia, acolo unde a avut un șir de întrevederi cu mai mulți oficiali, inclusiv cu președintele turc, a avut o întâlnire la Chișinău și cu ambasadorul Republicii Turcia în țara noastră, Uygar Mustafa Sertel.

Grosu scrie pe Facebook că s-a discutat despre prioritățile pentru anul 2023.

„Pe subiectul comerțului, ne-am înțeles ca în următoarele săptămâni să se finalizeze negocierile pe extinderea acordului de liber schimb între două țări, astfel încât mult mai multe produse moldovenești să ajungă în Turcia fără taxe, inclusiv vinuri. Există deschidere maximă pe ambele părți. Am convenit ca în 2023 să organizăm inaugurarea oficială a Camerei de comerț moldo-turce, care va fi însoțită și de un forum al oamenilor de afaceri”, anunță Grosu.

Pe domeniul energetic, Grosu susține că s-a înțeles ca ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu să participe la Summitul Gazelor Naturale care va avea loc la Istanbul în perioada 14-15 februarie.

„De asemenea, va fi semnat un acord de cooperare. Cu privire la diplomației parlamentare – să intensificăm proiectele bilaterale în cadrul grupului de prietenie moldo-turc, dar și la nivel de secretariate. Prin intermediul TIKA, am agreat ca în 2023 să fie finalizate lucrările de construcție a Colegiului industrial de la Comrat și integrat în sistemul educațional național, dar și continuarea proiectului de dotare a instituțiilor de învățământ din Moldova cu tehnică de calcul, precum și obținerea unor vizite de studii și perfecționări în Republica Turcia pentru profesori și managerii instituțiilor de învățământ general pentru a prelua bunele practici în utilizarea tehnologiilor informaționale. În contextul împlinirii în acest an a celor 100 de ani de la fondarea Republicii Turcia, am convenit desfășurarea diferitor activități de ordin cultural, educațional, economic, social, etc., care vor fi susținute cu ajutorul și prin intermediul TIKA”, a mai adăugat Grosu.

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a efectuat o vizită oficială în Republica Turcia, în perioada 25 – 27 ianuarie curent, la invitația omologului său turc.

Șeful legislativului este însoțit de o delegație de deputați, membri ai Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Turcia și ai Comisiei economie, buget și finanțe: Fiodor Gagauz, Radu Marian, Sergiu Lazarencu și Larisa Novac.

Amintim că Grosu mai urmează să plece și în Suedia. Se va afla într-o vizită oficială la Stockholm, în perioada 7-9 februarie.

#Igor_Grosu #ambasador_turc #discuții

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button