Economie

Înalt oficial al UE: „Cel puțin 750 de milioane de euro a alocat UE în sectorul energetic din R. Moldova”

 „Cel puțin 750 de milioane de euro a alocat UE în sectorul energetic din R. Moldova”. Datele au fost prezentate de Alexandru Săndulescu, înalt oficial al UE în sectorul energetic în cadrul noii ediției „EnergoShow”. Oficialul afirmă că în ceea ce privește situația și legislația din domeniu, R. Moldova e „destul de avansată”, scrie sursa.

„Au fost niște date centralizate încă în cursul anului trecut. Indicau cel puțin 750 de milioane de euro alocat sectorului energetic. Asigur, această susținere e o susținere dinamică. Că vedeți, sunt alocați bani, sunt redirecționați, sunt noi proiecte care apar. Acestă susținere, trebuie să spun că are și diverse moduri în care ea este acordată. Și aici discutăm de cel puțin patru moduri. Avem asistența tehnică din care și eu fac parte, adică sunt experți europeni care ajută zi de zi autoritățile din Republica Moldova să transpună legislația europeană să o implementeze și asta în avantajul cetățeanului, pentru că această legislație nu este făcută de dragul de a fi făcută, ci are un scop și anume binele cetățenilor europeni.

După aceea avem suportul bugetar direct, care, cum spuneam, e utilizat majoritar pentru susținerea consumatorilor vulnerabili în diverse forme. După aceea avem granturi din partea Uniunii Europene. Aceste granturi sunt folosite fie direct, cum ar fi susținerea acestui program pentru electrocasnice, fie împreună cu împrumuturi în proiecte de infrastructură”, a explicat Săndulescu.

Oficialul a precizat că R. Moldova se pregătește în momentul de față să lanseze un proiect de creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial. Totodată, acesta s-a referit la proiectele implementate de UE.

„Avem o susținere mare. Din partea Uniunii Europene plus încă 60 de milioane împrumuturi de la BEI și BERT pentru un proiect foarte mare de creșterea eficienței energetice în nouă spitale raionale, adică un proiect care să aducă economii de energie. 

Un alt proiect, cam de aceeași dimensiune, 60 și ceva de milioane de euro, este în momentul de față în organizare, tot pentru sectorul clădirilor publice, dar nici sectorul rezidențial nu este uitat, pentru că Moldova se pregătește în momentul de față să lanseze un proiect de creșterea eficienței energetice în sectorul rezidențial.

#UE #investiții #economie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button