Deprecierea monedei naţionale continuă, iar dolarul american a depășit pragul psihologic de 18 lei, în timp ce euro se apropie de cotaţia de 21 de lei.
Experţii susţin că tendinţa e specifică începutului de an şi e alimentată inclusiv de situaţia de pe piaţa energetică, transmite sursa.
Deprecierea valutei naţionale îi afectează cel mai mult pe cei care au de achitat chiria locuinţelor. Ei spun că vor fi nevoiţi să economisească pentru a face faţă acestor cheltuieli. Pe de altă parte, sunt şi cei care nu au simţit deocamdată aceste evoluţii.
„Sunt studentă şi mie nu-mi ajung bani să-mi cumpăr haine, pentru că preţurile cresc. Plătesc chiria în euro.
– Acum veţi plăti mai mult? – Da, aşa este. Eu şi aşa economisesc, fiind studentă”.
„Dacă leul se depreciază, automat vor creşte preţurile, iar salariile rămân aceleaşi”.
„Acum – mai mult. – Cât de mare este diferenţă? – Foarte mare. – Ce veţi fi nevoit să faceţi – să economisiţi, să renunţaţi la anumite produse? – Să ne ducem de aici, din Moldova”.
„Dacă vrem să mergem undeva să ne odihnim, evident, vom fi nevoiţi să cheltuim mai mult. Avem relaţii comerciale cu mai multe ţări, ei aduc aici marfă cu un preţ, care automat va fi mai mare la noi”.
Alţii nu sunt foarte afectaţi de evoluţiile cursului de schimb.
„Nu e chiar atât de semnificativ, după părerea mea. Dacă mergem de la 20 de lei la 21, cred că e ok”.
„A căzut? – Creşte euro şi se depreciază leul. – Nici nu ştiu ce să vă zic, nu am simţit”.
Experţii spun că situaţia necesită o atenţie sporită din partea Băncii Naţionale.
„Leul moldovenesc s-a depreciat atât faţă de Euro, cât şi faţă de Dolar cu peste 1%. Este rapid, timp de 11 zile. Îngrijorător este faptul că persoanele fizice nu au vândut valută, avem o economie atipică, un deficit comercial masiv. În perioada respectivă se consumă masiv gaze naturale, gaze naturale se achită în dolari americani. Acest fenomen va fi unul îngrijorător dacă se va menţine pe o perioadă de vreo două-trei luni”, a explicat Viorel Gârbu, expert economic.
Într-un comentariu pentru postul nostru de televiziune, Banca Naţională a Moldovei a precizat că monitorizează permanent evoluțiile de pe piața valutară și dispune de rezerve valutare suficiente ca să intervină la nevoie pentru a nu permite o volatilitate excesivă a cursului de schimb.