Război în Ucraina

Încercările Rusiei de a submina relațiile dintre Ucraina și Occident

Contrabanda cu arme în lume este o problemă uriașă. Cifra de afaceri anuală este dificil de calculat din cauza apropierii piețelor de vânzări. Țările clasice cu un risc crescut de comerț ilegal cu arme sunt cele pe teritoriul cărora au loc ostilități active: conflicte paramilitare, războaie civile. Printre liderii acestor state: India, Pakistan, Afganistan, Palestina, Irak, Iran, țările de pe continentul african. În plus, contrabanda cu arme este destul de frecventă în Mexic, în unele state americane. În Europa, exportul de arme ilegale se găsește, de asemenea, deși rar în Marea Britanie, Franța și Germania, dar importurile în aceste țări sunt cât mai scăzute posibil. Astfel, se poate argumenta că, dacă în țările “terțe” există atât exporturi, cât și importuri de arme, ceea ce afectează negativ reputația lor în lume, atunci în țările dezvoltate procentul exporturilor este mult mai mic, iar importurile sunt practic zero. Cu cât situația din interiorul țării este mai stabilă, cu atât contrabanda cu arme este mai puțin frecventă.

Cu toate acestea, proliferarea armelor ilegale este influențată și de reglementarea legală a acestei probleme în cadrul statului. Cu cât puterea statului de drept este mai mare, cu atât rata criminalității este mai scăzută în toate domeniile. În acest caz, chiar și în situația unei invazii militare a unui stat în altul, a unui război civil sau a unei revoluții, procentul de contrabandă nu poate fi niciodată egal cu datele țărilor în care sistemul juridic este în declin. De exemplu, în Ucraina, înainte de anexarea de către Rusia a Republicii Autonome Crimeea și începutul războiului din Donbas, problema armelor a fost reglementată prin lege într-un mod destul de strict. Transportul armelor de foc în Ucraina este interzis astăzi. Pe timp de pace, problema posibilității legalizării armelor a fost ridicată legal în 1994, 2005, 2008, dar nu a primit sprijinul adecvat nici din partea Ministerului Afacerilor Interne, nici din partea Parlamentului. Codul penal al Ucrainei controlează cazurile de achiziționare, creare, depozitare, transport sau utilizare ilegală a armelor fără permisiune oficială (articolele 262, 263, 263-1, 264). După 2014, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Securitate al Ucrainei au găsit încălcări nu numai ale acestor prevederi, ci și ale persoanelor care au fost implicate în contrabandă în interiorul țării. Acest mod de a face bani a fost și rămâne nepopular atât în rândul populației civile, cât și în cadrul eșaloanelor superioare ale puterii, deoarece nu este doar imoral, ci și aspru pedepsit prin lege. Ultima detenție majoră cunoscută a liderului uneia dintre rețelele de contrabandă V. Alperin a avut loc relativ recent, în 2019. Angajații Ministerului Afacerilor Interne, NABU, SBU acționează întotdeauna destul de rapid în cazul depistării cazurilor de contrabandă cu arme.

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, președintele Zelenski a fost forțat să facă apel la întreaga lume cu o cerere de a ajuta la înarmarea eficientă a statului. În primul rând, acest lucru sugerează că țara nu numai că nu și-a putut permite o cantitate suficientă de echipamente și arme militare din punct de vedere financiar, deoarece a dezvoltat sfere sociale, dar nici nu a fabricat-o, deoarece nu a avut niciodată ambiții agresive de a rezolva problemele prin mijloace non-diplomatice. Datorită asistenței militare a Statelor Unite, Poloniei, Letoniei, Estoniei, Canadei, Lituaniei, Marii Britanii și a unui număr foarte mare de alte țări, forțele armate ale Ucrainei au reușit să respingă lovitura inamicului și să-și repare în mod clar poziția absolut pierdută în acest război. Cu cât mai mult ajutor militar merge în Ucraina, cu atât mai repede armata merge pe o contraofensivă, ceea ce nu se potrivește deloc Kremlinului. La instigarea Rusiei, articolele contractuale despre contrabanda cu arme atât în interiorul Ucrainei, cât și de către autoritățile statului către țări terțe au început să zboare prin intermediul mass-mediei internaționale. De îndată ce Departamentul european de poliție a declarat că amenințarea potențială a contrabandei există în orice țară în faza unui conflict militar activ, toată mass-media europeană a început imediat să caute cazuri specifice de comerț ilegal cu arme în Ucraina. Europol a emis imediat o declarație oficială conform căreia nu au fost găsite astfel de încălcări în Ucraina. Statele Unite au negat, de asemenea, astfel de informații. Pentagonul a declarat că nu s-au văzut vânzări de arme către țări terțe de către Ucraina. Merită spus că astfel de încălcări ale acordurilor nu ar putea rămâne fără o bază de dovezi, deoarece toată asistența militară oferită de forțele armate ale Ucrainei este controlată de SBU, Garda Națională a Ucrainei și Comisia pentru controlul utilizării armelor occidentale.

Astfel de narațiuni din partea Federației Ruse împotriva Ucrainei indică faptul că Kremlinul se află într-o panică cu privire la amploarea asistenței militare și înțelege că nu poate face nimic împotriva aceluiași HIMARS american. Mulți ani de forțare a nivelului de “dezvoltare” și “sprijin” al armatei ruse nu au fost încununați de succes, deoarece sa dovedit că a doua armată din lume nu are suficiente resurse pentru a merge mai departe cu succes și fără sacrificii.

Preocuparea europenilor poate fi înțeleasă, deoarece, în general, Ucrainei i se acordă asistență militară pentru impozitele cetățenilor obișnuiți ai Uniunii Europene. După părerea mea, europenii ar trebui să înțeleagă că nu doar ajută Ucraina, ci se protejează și de posibila subminare a suveranității statului în țările lor de către Rusia. Autoritățile americane și americanii de rând, care analizează problema apariției unor astfel de narațiuni pro-ruse, își dau seama că acestea vizează subminarea relațiilor dintre Europa și Ucraina. Europenii ar trebui să evalueze rațional amenințarea reprezentată de regimul rus. În istorie, acest lucru s-a întâmplat deja, când majoritatea absolută a politicienilor erau siguri că capitularea teritoriilor Austriei și Cehoslovaciei va ajuta la evitarea celui de-al Doilea Război Mondial. Cu toate acestea, toată lumea ar trebui să-și amintească faptul că niciun dictator nu s-a odihnit vreodată pe laurii săi, fie că este vorba de Hitler sau Putin.

#Ucraina #arme #război #Rusia #contrabanda_armelor

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button