Analize și opinii

Interviu cu domnul Ion Tăbârță: “Rusia va prelungi cursul autoritar adoptat de către regimul lui Putin”

Alegerile din Rusia din primăvara 2024 au vreun potențial impact (politic, economic, social)?

Nu, actualele alegeri din Federația Rusă nu vor avea nici un impact cu potențiale schimbări politice și social-economice. După aceste așa-numite alegeri, Rusia va prelungi cursul autoritar adoptat de către regimul lui Putin după revenirea lui la cârma Federației Ruse în anul 2012. Asta înseamnă că în următoarea perioadă Federația Rusă va continua războiul contra statul ucrainian, cu atât mai mult că anumite evoluții de pe linia frontului, din ultima perioadă, îi fac optimiști pe cei de la Kremlin, cel puțin în declarații. În următorii ani, Putin își va continua „cruciada” sa mondială contra Occidentului, ducând un război hibrid contra mai multor state occidentale, a mai multor state europene, printre care, desigur, și Republica Moldova care este una dintre țintele predilecte ale actualei politice agresive a Kremlinului.

Este un lucru binecunoscut – din punct de vedere al concurenței electorale alegerile din Rusia sunt doar o chestiune de protocol. După părerea dumneavoastră, există vreo șansă pe viitor pentru candidații de concura liber la alegerile prezidențiale?

Actualele alegeri prezidențiale din Rusia sunt doar o imitare a procesului electorat cu scopul să legitimeze regimul autoritar al lui Putin în ochii societății ruse. La aceste alegeri nu ne putem aștepta la nici la cele mai mici elemente ale unui proces electoral autentic. Este puțin probabil că în Federația Rusă se va schimba ceva atât timp cât va exista regimului Putin. În regimul autoritar rus, în forma lui actuală, lucrurile nu se pot schimba. Chiar și după ce actualul regim din Rusia condus de Putin vă cădea, asta nu înseamnă că automat sistemul politic rus se va democratiza. Plecarea, mai devreme sau mai târziu a lui Putin de la cârma statului rus, nu va duce la democratizarea automată a Federației Ruse. Mai degrabă, Rusia va trece printr-o etapă tulbure a evoluției sale statale. Lucrurile se pot schimba în Rusia spre democratizarea societății ruse, dar va dura un timp până se va ajunge la democrație în Federația Rusă. Doar atunci ne putem aștepta la procese electorale desfășurate în mod democratic în Rusia.

După părerea dumneavoastră, există vreo direcție în care potențiala realegere a lui Putin ar putea afecta situația politică din Republica Moldova?

Realegerea lui Putin în funcția de președinte al Rusiei este doar o formalitate. Respectiv, nu ne putem aștepta la careva schimbări a Federației Rusă față de Republicii Moldova. Rusia își va continua războiul său hibrid contra statului nostru pentru a menține Republica Moldova în sfera sa de influență geopolitică. Federația Rusă își va folosi toate pârghiile pe care le are la dispoziție pentru a influența procesele politice interne din Republica Moldova. Ne referim la partide politice și politicieni pro-ruși plătiți, la tentativele de a destabiliza situația internă din Republica Moldova prin folosirea unităților teritoriale administrative contra autorităților centrale, presiunile energetice și economice. Acest război hibrid este, desigur, acompaniat de o puternică propagandă anti-europeană contra guvernării pro-europene din Republica Moldova.

Dacă să vorbim despre realegerea lui Putin și efectele acesteia asupra politicii la nivel macro – cum considerați, ar putea această realegere intensifica politica de sancțiuni a Occidentului împotriva Rusiei?

Paradoxal, dar anumite schimbări în atitudine față de Federația Rusă și față de acțiunile ei în Ucraina și pe arena internațională pot avea loc nu din Rusia, ci din exterior. Spre exemplu alegerea prezidențiale din Statele Unite ale Americii și revenirea lui Donald Trump la „Casa Albă” este de așteptat ca Statele Unite ale Americii să-și schimbe abordarea de până acum evenimentelor din Ucraina, inclusiv să fie revizuită și relația cu Vladimir Putin. Cu referință la sancțiunile față de Rusia, cele impuse până acum nu au avut până la capăt efectul scontat, Rusia reușind să treacă peste ele. De aceea, în momentul dat, se discută puțin ca să se revină că noi sancțiuni la adresa statului rus.

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button