Analize și opiniiEconomieRăzboi în Ucraina

Janis Mazeiks: „Întreaga comunitate internațională depune eforturi ca războiul să nu se extindă și în Moldova”

Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău spune că, deocamdată, nu există pericole la adresa securității Republicii Moldova. Potrivit diplomatului, opinia aparține atât reprezentanților Uniunii Europene, cât și altor parteneri internaționali. În același timp, Janis Mazeiks a menționat că întreaga comunitate internațională depune eforturi pentru ca războiul din Ucraina să nu se extindă și în Republica Moldova.

Diplomatul european Janis Mazeiks și-a exprimat regretul că întreaga comunitate internațională n-a reușit prin metode diplomatice să evite catastrofa umanitară din Ucraina, informează sursa.

Ambasadorul spune că prioritatea Uniunii Europene este să împiedice extinderea războiului în afara granițelor Ucrainei.

„Există unele limite a ceea ce putem obține prin mijloace diplomatice. Uniunea Europeană a făcut totul pentru a preveni declanșarea războiului din Ucraina și acum lucrăm foarte mult pentru ca să ne asigurăm că acest război nu va pătrunde și pe teritoriul Republicii Moldova. La fel ca toată lumea, am fost impresionat de modul în care moldovenii au găzduit refugiații. Este remarcabil faptul că cei mai mulți refugiați au fost găzduiți de familii. Dacă vorbim de solidaritate, moldovenii au acționat în spirit european, cu adevărat. Este foarte important ca toată societatea să promoveze pacea și stabilitatea”, a spus Janis Mazeiks în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV.

Diplomatul a menționat că, în prezent, nu există motive de îngrijorare privind securitatea Republicii Moldova, iar cea mai mare provocare a autorităților este gestionarea crizei economice generate de război. Ambasadorul Janis Mazeiks spune că Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova prin proiecte concrete de modernizare a țării și prin sprijin bugetar.

„Nu există vreun pericol pentru securitatea imediată a Republicii Moldova. Este o opinie care nu aparține doar europenilor, dar și partenerilor noștri internaționali, și autorităților de la Chișinău. Pe plan economic, Republica Moldova are în față provocări majore. E vorba de criza refugiaților, criza energetică, au mai rămas încă elemente legate de pandemie. De asta, este important ca Republica Moldova să beneficieze de sprijin din partea partenerilor săi internaționali. Moldovei îi va fi foarte dificil să depășească aceste crize singură. Anul trecut am reușit să sprijinim Republica Moldova cu un suport bugetar rapid de 60 de milioane de euro, bani care au permis Guvernului să ofere compensații la gazele naturale. Această tendință va fi păstrată și pe viitor, fiindcă din nefericire situația va fi una dificilă”, a spus ambasadorul Uniunii Europene.

Potrivit oficialului european, Republica Moldova ar putea depăși criza energetică, pe termen scurt, prin asigurarea stocurilor de gaze naturale, iar pe termen lung, prin investiții în eficiența energetică. Uniunea Europeană va oferi expertiză și sprijin financiar pentru ambele domenii, spune diplomatul.

#UE #Moldova #extinderea_războiului #Ucraina #ajutor_bugetar

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button