Analize și opiniiPolitică

Jocul de dublu al lui Erdogan

Încă de la începutul invaziei pe scară largă a teritoriului Ucrainei de către Rusia, Turcia a preluat poziția de mediator, la Istanbul negocierile dintre cele două părți au avut loc în februarie-martie 2022. Recep Tayyip Erdogan, la rândul său, joacă un „joc dublu”: pe de o parte, sprijinirea Ucrainei cu arme și blocarea canalelor Mării Negre pentru trecerea flotei ruse, iar pe de altă parte, nu se alătură blocării Rusiei, crescând volumul cooperării comerciale, fără a impune sancțiuni, cumpărând gaz rusesc pentru ruble (deși parțial) și continuă să mențină contactul cu președintele statului agresor Putin, rămânând singura țară civilizată,  cine își mai poate permite.

Atitudinea mai degrabă liberală a lui Erdogan față de statul agresor este ușor de explicat prin dorința sa de a menține sprijinul alegătorilor înainte de alegerile prezidențiale, care vor avea loc în 2023. Anterior s-a presupus că ratingul va fi consolidat prin punerea în aplicare a mai multor proiecte majore, în special Canalul Istanbul (care ar deveni un analog artificial al Bosforului), lansarea unei rachete pe Lună și construcția centralei nucleare de la Akkuyu. Este puțin probabil ca primele două proiecte să reușească la timp din cauza unor probleme economice (devalorizarea lirei a fost un alt motiv pentru ratingul mai mic al lui Erdogan). Rămâne doar Akkuyu, a cărui construcție s-ar putea opri dacă Turcia ar impune sancțiuni împotriva Federației Ruse, deoarece o companie rusă construiește stația. Importanța punerii în funcțiune la timp a centralelor nucleare, a menționat și Erdogan în cadrul recentelor discuții de la Soci.

Dar în încercarea sa de a-și recăpăta aprobarea internă pierdută, Erdogan a mers prea departe. Apropierea tot mai mare de Rusia este un pas extrem de riscant pentru Turcia, ca parte a lumii civilizate și a unui stat membru NATO. Cumpărarea de gaze pentru ruble, consolidarea cooperării în comerț și în sectorul energetic arată ca o încercare de a sta pe două scaune, în timp ce multe țări ale lumii blochează agresorul, în ciuda posibilelor daune pe termen scurt.

Dacă Erdogan va continua să joace jocul în aceeași ordine de idei, relațiile dintre Turcia și țările europene ar putea deveni tensionate. După ce a încheiat acorduri contradictorii cu președintele statului agresor, Erdogan se îndepărtează din ce în ce mai mult de rolul de mediator, ceea ce a explicat inițial poziția Turciei față de Federația Rusă. Acum, acțiunile Turciei seamănă mai mult cu flirtul cu agresorul, care nu poate decât să provoace indignare justificată în rândul UE. Dacă Erdogan va fi de acord să ajute Rusia să eludeze sancțiunile din sectorul petrolier și financiar, este posibil ca Turcia să fie pedepsită pentru acest pas sub forma unor sancțiuni secundare. Acestea pot fi restricții asupra comerțului și finanțelor sau o scădere a investițiilor marilor societăți financiare în companiile turcești, ceea ce va afecta negativ și stabilitatea lirei și, odată cu aceasta, creșterea prețurilor.

Declarația președintelui Erdogan potrivit căreia Istanbulul este încă pregătit să fie mediator și gazdă în procesul de negociere dintre Ucraina și Rusia pare o încercare de a face aluzie subtilă părții ucrainene cu privire la posibilitatea restabilirii negocierilor. Dar, în același timp, exemplul recent al acordurilor de cereale a arătat încă o dată „eficiența” oricăror tratate cu Federația Rusă, iar ministrul turc al apărării, fiind garantul securității, după bombardarea portului Odesa cu rachete rusești, a reacționat, ca să o spun blând, nu foarte decisiv, îndoindu-se de originea acestor rachete.

Transformându-se într-un „avocat” al Rusiei, Turcia riscă să-și piardă statutul și banii. După ce și-a schimbat cursul cu sprijinul politic și economic al Federației Ruse, Erdogan face un deserviciu tuturor oamenilor din Turcia, deoarece pe termen lung o astfel de cooperare nu promite beneficii, ci doar pierderi și multe riscuri.

#Erdogan #Turcia #Rusia #Jocul_de_dublu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button