Analize și opiniiRăzboi în Ucraina

Kremlinul pierde controlul asupra „zonelor hibride de influență”

Situația din jurul Transnistriei, controlată de Rusia, nu s-a mai liniștit de câteva săptămâni. Kremlinul este disperat să își recâștige influența în Moldova, dar nu are un succes deosebit. Guvernul moldovean recent reformat este cel mai pro-european din istoria țării. Mai mult, acesta este susținut de statele membre ale UE și, bineînțeles, de Ucraina.

Este interesant faptul că crearea unei panici artificiale și propaganda de minciuni flagrante cu privire la presupusa „confiscare a Transnistriei de către Ucraina” are loc pe fondul protestelor din Georgia și, de fapt, al războiului pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. Cele trei state sunt legate între ele de o singură problemă în persoana Rusiei. Aceasta este responsabilă pentru conflictele hibride prin care Kremlinul influențează de ani de zile politica internă din Moldova, Georgia și Ucraina. Această influență a avut un impact puternic asupra parcursului de integrare europeană a acestor țări.

Astăzi, însă, vedem că cetățenii Georgiei sunt serioși în ceea ce privește urmărirea schimbării în statul lor, în timp ce ucrainenii continuă să își revendice cu curaj teritoriile și dreptul la independență. Prin urmare, Moldova are acum toate șansele să se elibereze odată pentru totdeauna de anumiți funcționari pro-ruși din Parlament și, în consecință, de prezența armatei rusești ostile pe teritoriul său.

Kremlinul vede că începe să piardă controlul și că amenințarea hibridă nu mai împiedică Moldova, Georgia și Ucraina să se îndrepte spre independența lor deplină și spre un viitor european. De aceea, în februarie au apărut informații credibile despre dorința Rusiei de a destabiliza situația din interiorul Moldovei.

Așa cum am mai spus, nici Ucraina, și cu atât mai puțin România, membră a blocului NATO, nu intenționează să rezolve problema dezocupării Transnistriei prin mijloace militare fără un acord cu alte țări și cu Moldova însăși. Mai mult, Maia Sandu înțelege că o astfel de soluție la această problemă va fi ultima care va fi adoptată. Astăzi mai există mecanisme diplomatice pentru ca activarea lor să ducă la prăbușirea „puterii” colaboraționiste ilegale din Transnistria ocupată.

Ca răspuns la încrederea guvernului moldovean în demersurile sale ulterioare de stabilizare a situației din Republica Moldova, în interiorul granițelor sale recunoscute internațional, așa-zisa „administrație” a „Republicii Moldovenești Nistrene”, care nu există în câmpul juridic al Republicii Moldova și al lumii, a declarat despre unele „acte teroriste” care, pe teritoriul transnistrean ocupat, ar fi fost „planificate de Serviciul de Securitate”. Desigur, această minciună sfruntată a fost imediat dezmințită atât de Moldova, cât și de Ucraina, dar acest lucru nu l-a împiedicat pe gauleiterul din „PMR” să semene panică în rândul populației.

În țările vecine au avut loc reacții similare la astfel de acuzații, ca și în Ucraina și Moldova. Astfel de tactici ale Kremlinului sunt înțelese de întreaga lume, iar vremea în care Rusia putea produce astfel de minciuni a trecut de mult. Regimul marionetă din Transnistria este ilegitim și nu va fi niciodată recunoscut în lume. Mai mult decât atât, Rusia însăși nu a recunoscut „PMR” ca fiind o „entitate statală” până la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Poziția Rusiei slăbește atât în teritoriile din Moldova ocupată, cât și în Georgia. Încercările de a merge „va-ban” în estul Ucrainei nici măcar nu seamănă cu o „ofensivă a armatei ruse” în toată regula. Așa cum au prezis experții în urmă cu un an – controlul Kremlinului asupra spațiului post-sovietic se va prăbuși: atât aparent „diplomatic”, cât și direct militar.

Până în prezent, conducerea militară și politică rusă nu poate accepta acest lucru și încearcă să tragă tot felul de „sfori” ale „marionetelor” sale care se presupune că „reprezintă autoritățile” din Transnistria ocupată. Meschinăria unor astfel de metode și disperarea absolută a Kremlinului nu este vizibilă doar pentru analiști, ci și pentru cetățenii obișnuiți. De aceea, situația din Republica Moldova și Georgia s-ar putea schimba în viitorul apropiat în favoarea viitorului lor liber și independent de Rusia.

#Rusia #război #hibrid

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button