Război în Ucraina

Letonia va consolida regimul de protecție a graniței cu Belarus

Din 11 august, Letonia va consolida regimul de securitate a frontierei în teritoriile administrative ale regiunilor Ludza, Kraslava, Augshdaugava și Daugavpils, la granița cu Rusia și Belarus. Acest lucru a fost anunțat de guvernul Letoniei, transmite sursa.

Ordinul prevede că poliția de frontieră de stat, cu sprijinul armatei și al ofițerilor de poliție de stat, va consolida controlul asupra frontierei letono-belaruse.

„Ordinul a fost emis pentru a asigura inviolabilitatea frontierei de stat și pentru a preveni amenințarea statului, ținând cont de numărul disproporționat de mare de încercări de trecere ilegală a frontierei letono-belaruse”, au explicat autoritățile letone.

Ministerul Afacerilor Interne al Letonei a clarificat că se primesc informații din Lituania și Polonia despre cazuri de trecere ilegală a frontierei de pe teritoriul Belarus.

Potrivit autorităților letone, din 11 august 2021, 14 mii de persoane au încercat să treacă granița țării în afara punctelor de control. Totodată, din motive umanitare, din ianuarie 2023, 282 de persoane au intrat în Letonia, inclusiv 117 copii.

În 2021, fluxul de migranți care au încercat să intre ilegal în Europa a crescut brusc la granița cu Belarus și Uniunea Europeană. În UE, vina pentru criza migrației a fost pusă pe seama autorităților din Belarus, argumentând că agențiile de aplicare a legii din Belarus nu numai că nu încearcă să oprească migranții ilegali, ci îi aduc și intenționat în zona de frontieră.

Din cauza crizei migrației, Lituania și Letonia au declarat stare de urgență în teritoriile care se învecinează cu Belarus. Lituania și Polonia au construit garduri la graniță.

În vara anului 2023, Polonia a început să întărească granița cu Belarus după ce mercenarii Wagner PMC au început să se mute acolo. La 1 august, Ministerul Polonez al Apărării a anunțat că două elicoptere din Belarus au încălcat spațiul aerian al țării. Minsk a negat acest lucru. După aceea, Polonia a desfășurat elicoptere de luptă a două brigăzi ale armatei poloneze la granița cu Belarus.

#Belarus #Rusia #Letonia #regimul_de_protecție #granița

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button