Președintele Republicii Moldova Maia Sandu i-a acordat un interviu lui Iurie Dudi, care a durat mai mult de două ore. Aceasta a fost prima conversație cu șeful statului din istoria emisiunii de pe YouTube „vDudi”. Interviul a avut loc la Chișinău. În timpul conversației, Sandu a povestit lui Dudi despre atitudinea locuitorilor moldoveni față de acțiunile militare din Ucraina, despre dorința țării de a adera la Uniunea Europeană și despre blocarea presei ruse.
MoldovaNews vă prezintă întrebări cheie din interviu:
A oferit Ucraina Moldovei să „rezolve” problema cu Transnistria prin forță?
„Nu au fost niciodată declarații oficiale – ce am citit, ce au spus unii în presă… Dar oficial – vorbesc cu toată responsabilitatea – nu au existat astfel de propuneri. Și nici neoficial. Nu a existat o astfel de propunere din partea oficialităților.”
„Nu vom fi de acord cu acest lucru prin mijloace militare… Luăm în considerare doar o cale pașnică.”
Sandu despre Guțul și Găgăuzia
„Ea nu reprezintă poporul găgăuz, ea reprezintă un grup infracțional (notă: Guțul a fost ales din partidul deja neconstituțional Șor). Acesta este un risc pentru securitatea noastră națională. Nu o aprob până la finalizarea cauzei (nota: Guțul este inculpat într-un dosar penal de luare de mită a alegătorilor).”
„Legea nu spune când ar trebui să fie numit, să vedem ce spune Curtea Constituțională”.
Sandu despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei
„Știm cu toții că Putin a început războiul în Ucraina și că îl poate pune capăt, dar, din păcate, nu vrea.” Ea a mai spus că, în ciuda dorinței Moldovei de pace cu toți vecinii săi, „este imposibil să avem relații bune cu cei care încep războaie (Rusia – n.red.) și nu respectă integritatea teritorială a altor țări”.
Ea a adăugat că aproximativ 100 de mii de refugiați ucraineni trăiesc astăzi în Moldova. Cetățenii îi ajută activ pe ucraineni, instalându-i în casele lor. În general, Moldova a acceptat, integral sau în tranzit, aproximativ 1 milion de refugiați ucraineni începând cu 24 februarie 2024.
Blocarea celor mai mari posturi federale de televiziune ruse de pe teritoriul Republicii Moldova
Răspunzând unei întrebări despre blocarea celor mai mari posturi federale de televiziune ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, Sandu a spus că în acest fel țara implementează sancțiunile UE și că „democrația are nevoie de protecție împotriva propagandei”. Ea a subliniat că un mijloc de presă nu poate fi considerat independent dacă este sponsorizat de terți, în special de cei asociați cu Rusia. Ea a mai amintit că în trei ani Moldova a urcat pe locul 28 în clasamentul internațional al presei libere, deși anterior nu ocupase niciodată mai mult de poziția 65-68. (ea citează date pentru 2023) conform ultimului raport publicat săptămâna trecută Moldova e pe locul 31).
Sandu despre blocarea site-urilor pro-ruse sau a media lui Șor
„Aceasta nu este cenzură. Aceasta nu este mass-media, ci mass-media de dezinformare. Evaluările sunt o evaluare obiectivă”
În Moldova, a amintit Dudi, sunt blocate și unele mass-media din Rusia (vorbim, în special, despre VGTRK, RT, Sputnik, NTV, Channel One, TVC, Ren-TV. – Ed.). Sandu a răspuns că în acest fel țara respectă sancțiunile UE și că democrația trebuie protejată de propagandă.
Reforma Justitiei
Sandu a remarcat că UE a evaluat pozitiv ceea ce Moldova a făcut deja pentru instituirea reformei. În prezent, Republica Moldova trece printr-un proces de „curățare a sistemului judiciar” fiind asistată de experți juridici internaționali. Una dintre greșelile echipei lor a fost subestimarea rezistenței pe care au întâlnit-o în timpul reformei justiției.
„Procesul durează mai mult decât ne-am dori și sperăm, pentru că există rezistență, acolo (în agențiile guvernamentale – nota editorului) sunt oameni care vor să rămână să ia mită”.
„Legile noastre se bazează pe standarde europene”
„Acum avem o evaluare externă a integrității judecătorilor și procurorilor: avem comisii care includ foști procurori și judecători din țările europene și oameni din organizațiile neguvernamentale din Moldova”.
Sandu despre Unirea cu România
Sandu a menționat că acest lucru este posibil doar în cadrul integrării europene a Moldovei ca stat independent în UE.
„Vom organiza un referendum pentru aderarea la UE, în care voi vota, desigur, „da”. […] Ne vom întâlni cu România în Uniunea Europeană”.
Detenția lui Dodon (coincidență cu Ziua ei de naștere)
„Trebuie să întrebați procuratura despre această coincidență”.
Sandu a mai menționat că are destui concurenți politici în Moldova. „Avem multe partide politice. Acum este mult mai ușor să deschidem un partid decât atunci când ne-am creat propriul [partid PAS]”, a subliniat președintele.
Sandu despre despre viitoarele alegeri
„Moldovenii sunt oameni deștepți. Vor avea destui candidați – atât cei care promovează integrarea europeană, cât și cei care sunt împotriva integrării europene. Suntem acum într-o etapă foarte importantă. Începem negocierile pentru aderarea la UE. Politicienii pro-ruși insistă că integrarea europeană nu este populară, iar acesta este doar un proiect al actualului guvern. Așa că am decis să întrebăm oamenii ce vor”.
Dacă Federaţia Rusă invadează Moldova
„Vom face totul pentru a ne asigura că acest lucru nu se va întâmpla. Planul nostru de integrare europeană este un plan pentru a asigura securitatea, pentru că Uniunea Europeană este un proiect de pace”.
„Conform Constituției, trebuie să facem totul pentru a menține pacea și pentru a asigura siguranța cetățenilor noștri, de aceea avem o armată, avem un sector de apărare și facem aceste investiții. Dar sperăm cu adevărat că acest război se va termina în curând și vom putea face investiții în economie și în alte sectoare… Cu siguranță ne vom apăra țara.”
Are Federația Rusă planuri de a invada efectiv Moldova?
„Nu pot spune cu siguranță că nu avem astfel de informații, dar vedem oficiali ruși, iar unii dintre aceștia spun că Moldova nu există. Sunt aici pentru a apăra interesele cetățenilor noștri. Vrem să avem relații bune cu vecinii noștri. Dar este, desigur, imposibil să avem relații bune cu cei care nu ne respectă, care încep războaie și nu respectă integritatea teritorială altor țări”.
Sandu despre democrația în Moldova
Acest lucru nu se face într-un an sau doi. Dar am reușit să ne păstrăm democrația. Mi se pare că unele țări trebuie să învețe de la noi. Și vom continua să facem asta. Suntem oameni iubitori de libertate și noi am arătat asta de 30 de ani. Suntem toți. În acești ani am făcut totul pentru a ne asigura că nu avem un regim autoritar și nu vom avea unul, pentru că lucrăm pentru democrație”.