PoliticăRăzboi în Ucraina

Maia Sandu, în plenul Parlamentului European: Crimeea și Donbas e Ucraina

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut miercuri, 18 mai, un discurs în plenul Parlamentului European, transmite sursa.

Știri.md vă prezintă discursul integral al Maiei Sandu susținut în plenul Parlamentului European (discursul a fost ținut în limba englează:

„Dragă Președinte Metsola, Dragă Roberta,

Onorați membri ai Parlamentului European,

Mă simt aici printre prietenii adevărați ai Moldovei, în cercul familiei poporului nostru. Permiteți-mi, înainte de toate, să vă mulțumesc în numele tuturor moldovenilor pentru sprijinul dumneavoastră constant și neclintit pentru Moldova și viitorul ei european, în momentele bune și în momentele rele.

Sprijinul dumneavoastră a fost vital pentru menținerea Moldovei pe calea sa democratică și susținerea aspirațiilor poporului nostru de a trăi în pace și prosperitate și pentru a decide asupra viitorului nostru.

Vă mulțumim pentru această oportunitate de a vă adresa într-un moment în care regiunea noastră – și lumea – trece prin cea mai dificilă perioadă din mult timp.

După sfârșitul Războiului Rece, așteptările erau mari în rândul noilor noastre state independente pentru un nou început. Un nou început al păcii și dezvoltării, care ar releva în trecutul îndepărtat acapararea fără rușine de pământ și cuceririle geopolitice de către state mai mari.

Cu toții am sperat că lipsa totală de respect pentru frontierele naționale și pentru modul de viață ales de noile state independente nu se va mai repeta.

Ne așteptam ca zonele tampon și sferele de influență să nu mai ghideze relațiile dintre vecini.

Mai presus de toate, ne așteptam ca statele să fie tratate ca niște popoare cu propriile lor aspirații și ca voința și vocea lor să fie ascultate și respectate.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei încearcă să pună capăt acestor speranțe și ne trimite pe toți cu un secol înapoi în istorie.

Acest război a fost cauzat tocmai de planuri geopolitice de a remodela regiunea, de a o împărți în sfere de influență, de a ocupa teritoriul.

Rusia a atacat un stat vecin, la fel cum au făcut-o marile puteri în trecut, și a declanșat o tragedie de neimaginat asupra poporului ucrainean și a întregului continent european.

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a fost conceput pentru a transforma Ucraina în ceva ce nimeni nu și-ar dori să fie – o anexă geopolitică a unui vecin mai puternic.

Statele baltice, bulgarii, maghiarii, polonezii, românii, cehii, slovacii și germanii, state libere de astăzi, își amintesc viu și prea bine ce înseamnă aceasta. Am sperat și ne-am așteptat ca acele vremuri să nu se mai întoarcă niciodată.

Cu toate acestea, au făcut-o. Cu toții vedem cu ochii noștri tragediile femeilor, bărbaților, copiilor și bătrânilor care și-au pierdut casele și pe cei dragi.

Cu toții am văzut crime împotriva ucrainenilor, care nu au făcut rău nimănui. Moldova simte profund durerea și tragedia prin care trece Ucraina. În dimineața devreme a zilei de 24 februarie, Moldova s-a trezit cu o nouă realitate sumbră.

Ca mulți din țara noastră, din biroul meu auzeam bombele căzând peste Odesa. Dar șocul, agonia și neîncrederea provocate de război au fost întâmpinate de cetățenii noștri cu bunătate, generozitate și compasiune.

În câteva ore, autoritățile noastre au început să primească zeci de mii de refugiați care fugeau de război.

Doar în câteva săptămâni, populația noastră de 2,6 milioane de oameni a crescut cu 4%. Aproape jumătate de milion de ucraineni au trecut granița noastră și aproximativ 90.000 de oameni sunt încă cu noi, găzduiți de concetățenii mei cu suflet mare.

Jumătate dintre refugiații de astăzi sunt copii. Și aceasta reprezintă 10% din numărul total de copii din țară. Suntem copleșiți, dar hotărâți să facem tot posibilul pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie. Vom continua să oferim sprijin umanitar Ucrainei și vom continua să fim alături de poporul ucrainean – vecinii noștri, prietenii noștri, partenerii noștri.

Am condamnat imediat războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Susținem suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei așa cum am făcut-o întotdeauna. Crimeea este Ucraina. Donbas este Ucraina. Kievul este Ucraina. Și vor fi mereu. Acest război nu are nicio justificare și trebuie oprit imediat.

În ultimele trei decenii, Moldova a avut multe realizări de care ne putem mândri. De-a lungul istoriei noastre independente, Moldova a fost și rămâne o țară democratică, cu alegeri libere și competitive. Voința și demnitatea poporului nostru liber exprimate sunt o valoare fundamentală care se află la temelia statului nostru. Oamenii noștri nu au permis niciodată să le fie luate voința liber exprimată.

Cei care au încercat au fost întotdeauna întâmpinați cu eșec. Moldova de astăzi este condusă și condusă de oamenii săi, iar aceștia i-au oprit constant pe politicieni care au vrut să-și impună planurile rele asupra țării. Libertatea și demnitatea poporului nostru fac din noi o țară cu o puternică identitate europeană pe care o prețuim profund.

Și democrația noastră și libertatea de exprimare devin din ce în ce mai puternice. Anul acesta, Reporterii Fără Frontiere ocupă Moldova pe locul 40 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei. Adică cu 49 de poziții mai bune decât anul trecut.

Aceștia citează schimbări inițiate de guvern și „îmbunătățiri ale situației jurnaliştilor”. Lucrăm la consolidarea proceselor democratice. Luăm măsuri serioase pentru a ne asigura că toate partidele politice și campaniile lor electorale sunt finanțate legal și transparent. Lucrăm la combaterea dezinformarii și la construirea unei societăți civile și a mass-media puternice și rezistente.

Poporul Moldovei ne-a dat un mandat puternic de a reforma țara și de a o apropia de Uniunea Europeană. Astăzi, ca niciodată înainte, angajamentul guvernului de a reforma instituțiile este incontestabil și profund.

Suntem pe drumul spre reforma justiției, un proces așteptat de prea mult timp. Instanțele devin mai curate, urmărirea penală mai profesionistă și mai imparțială. Am eliminat un număr mare de scheme de corupție prin care statul și poporul au fost jefuiți.

Dar construirea unor instituții independente și puternice necesită timp. Vă cer ajutorul pentru combaterea marii corupții. Vă cer să sancționați politicienii corupți care au capturat instituții în trecut, au furat sume importante de bani publici și s-au mutat în străinătate, investind banii furați inclusiv în țări cu democrații consolidate. Vă cer să ne ajutați să recuperăm banii furați și să aduceți fugarii corupți în fața justiției. Statele și instituțiile UE, comunitatea internațională ar trebui să facă mai mult pentru a respinge banii murdari, în special banii murdari care provin din democrațiile fragile.

Istoria și propria noastră experiență de tranziție ne-au învățat că sustenabilitatea realizărilor democratice este strâns legată de dezvoltarea economică.

O provocare majoră pentru noi este să creăm oportunități economice pentru toată lumea acasă, să-i convingem pe tineri că merită să încercăm să construim un viitor în Moldova. În ultimele nouă luni, Guvernul și Parlamentul au lucrat împreună pentru a îmbunătăți mediul de afaceri.

Lucrăm cu comunitatea de afaceri din interiorul și din afara Moldovei pentru a demonstra că Moldova se schimbă și devine un loc mai bun pentru a-și construi viitorul. Am sporit sprijinul acordat IMM-urilor și am lansat programe dedicate tinerilor antreprenori.

Cu ajutorul dumneavoastră, am început să ne consolidăm securitatea și rezistența energetică. Ne-am angajat în reforma sectorului nostru de securitate. Ne consolidăm capacitatea de gestionare a frontierelor. Luăm măsuri pentru a îmbunătăți eficiența cheltuielilor publice, pentru a îmbunătăți acoperirea și țintirea programelor de asistență socială și pentru a elimina munca nedeclarată. Luăm măsuri pentru a îmbunătăți accesul la educație și servicii de sănătate de calitate.

Cu toate acestea, în ciuda realizărilor noastre, am fost puternic loviți de o succesiune de crize care au culminat cu războiul împotriva Ucrainei. Resursele țării sunt suprasolicitate. Situația social-economică este dificilă. Creșterea dramatică a prețurilor la energie este principalul motiv pentru o creștere istorică a inflației – 27%.

Măsurile pe care le luăm pentru a construi securitatea energetică vor da rezultate abia în câțiva ani. Investițiile s-au oprit practic din cauza războiului de la granița noastră. Lanțurile de aprovizionare au fost întrerupte. Chiar dacă 67% din comerțul nostru este cu Uniunea Europeană, o parte importantă a fost cu Rusia, Belarus și Ucraina. Finanțarea deficitului de venituri nu este o sarcină simplă.

Conflictul transnistrean este o altă provocare cu care se confruntă țara. Rămânem angajați pentru o soluționare pașnică și politică a conflictului transnistrean, păstrând pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei în cadrul granițelor noastre recunoscute internațional. Tensiunile recente din interiorul regiunii transnistrene au crescut însă îngrijorările cu privire la o potențială destabilizare.

Guvernul Republicii Moldova depune eforturi pentru a menține situația stabilă și pașnică, urmărind o cale diplomatică de soluționare a conflictului. Și vom continua să facem asta, de dragul cetățenilor noștri de pe ambele maluri ale Nistrului, care nu vor război sau destabilizare.

Avem o viziune pentru reintegrarea pașnică a țării noastre, care ne va ghida eforturile pentru a menține situația stabilă. Credem că astăzi nu există nicio amenințare imediată ca Moldova să fie târâtă în război.

Moldova este, de asemenea, o țară neutră prin Constituție, prevedere susținută încă de majoritatea cetățenilor noștri, pe care o respectăm. Cu toate acestea, pentru a fi cu adevărat neutri, am solicitat continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența noastră.

Doamnelor si domnilor,

În ciuda listei lungi de provocări suprapuse despre care tocmai am vorbit, Moldova este ferm hotărâtă să rămână parte a lumii libere. Facem parte din Europa. Valorile UE sunt valorile noastre – respectul pentru viața umană și urmărirea visurilor tuturor în demnitate și pace, ca ființe umane.

Vă rog să sporiți sprijinul UE pentru Moldova – de dragul moldovenilor care doresc să-și păstreze democrația și libertatea, dar și de dragul Europei – să aibă un partener stabil, previzibil și de încredere și să contribuie la pacea în estul acesteia. Cartier.

În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră, iar această ancoră este o perspectivă clară a aderării la UE, a statutului de țară candidată. În mijlocul evenimentelor dramatice, eu, prim-ministrul și președintele Parlamentului am semnat pe 3 martie cererea de aderare la UE. Am făcut alegerea inspirată de aspirațiile oamenilor noștri.

Am ales aderarea la UE ca o cale către libertate, prosperitate și pace. Un drum care va necesita multă muncă, coordonare și bunăvoință, dar unul care merită fiecare pas. Pe 12 mai, am depus evaluarea cuprinzătoare finalizată, care va oferi baza pentru ca Comisia Europeană să își emită avizul cu privire la statutul de candidat al Republicii Moldova. Acesta a fost un efort colectiv semnificativ în numele micului nostru serviciu public, al parlamentului, al societății civile și al diasporei noastre din străinătate. Cu toții am muncit din greu pentru că, ca țară, credem în UE, în valorile ei și în viitorul ei strălucit.
Suntem conștienți că trebuie luate decizii politice la nivelul UE. De asemenea, suntem conștienți că acestea nu sunt decizii ușoare. Dar acordarea statutului de candidat Moldovei este decizia corectă.

În primul rând, vreau să spun asta – aparținem Uniunii Europene. Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin ⅓ dintre noi suntem deja cetățeni ai UE. Marea noastră diaspora este printre voi. Probabil ne-ați întâlnit.

Trăim cot la cot cu voi, plătim impozite și contribuim cu cota noastră la binele comun. Venim dintr-o societate diversă, în care culturi diferite au coexistat în pace și armonie de secole, preferând compromisul în locul confruntării. În acest sens, suntem europeni.

Democrația Moldovei se întărește treptat. Ne angajăm pe deplin să promovăm reformele, să asigurăm statul de drept și să consolidăm un sistem de justiție independent și lipsit de corupție. Economia și comerțul nostru sunt din ce în ce mai conectate și integrate pe piața europeană. UE este principalul nostru partener comercial și de investiții. Foarte important, pentru noi, UE este un proiect de pace.

Valurile de integrare în UE au transformat Europa dintr-un continent de război într-un continent al păcii. Ea întruchipează lupta de succes pentru pace și reconciliere, pentru democrație și drepturile omului. Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte.

Înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și pe rezultatele obținute, și nu pe secvența geografică. Respectăm pe deplin principiul meritocratic. Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte.

Înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături. Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și pe rezultatele obținute, și nu pe secvența geografică. Respectăm pe deplin principiul meritocratic. Nu suntem naivi să credem că aderarea la UE poate avea loc peste noapte. Înțelegem că procesul de aderare este lung și complicat. Și nu căutăm scurtături.

Considerăm că aderarea se bazează pe meritocrație și pe rezultatele obținute, și nu pe secvența geografică. Respectăm pe deplin principiul meritocratic.

În același timp, am dori să vedem pragmatism și flexibilitate politică strategică din partea statelor membre UE. Perspectiva de aderare ar transmite cetățenilor moldoveni un semnal puternic că UE ne este alături.

Pentru noi statutul de membru UE este lumina de la capătul tunelului în aceste vremuri foarte dificile și incerte – o țintă clară și un mesaj politic puternic pentru a mobiliza pe toată lumea – societatea, comunitatea de afaceri și autoritățile, în jurul procesului de integrare europeană.

Avem nevoie de o decizie politică care să fie pentru Moldova farul în aceste furtuni cumplite, care să ne ghideze țara pentru anii următori.

Doamnelor și domnilor,

Aici, la Parlamentul European, știu că vorbesc cu oameni care sunt deja convinși. Această casă este conștiința popoarelor europene.

Este instituția care reprezintă popoarele Europei. Oferă o viziune pentru Europa, conduce Europa. Și stă lângă noi. Sunt foarte recunoscător pentru sprijinul dumneavoastră.

Cu doar câteva zile în urmă, VOI, deputați ai Parlamentului European, prietenii și partenerii noștri, ați adoptat o rezoluție prin care îndemnați UE să acorde Republicii Moldova statutul de candidat. Mulțumesc pentru asta în numele tuturor moldovenilor. Vă mulțumim pentru că ne-ați recunoscut alegerea europeană și munca noastră grea în implementarea reformelor, lupta noastră constantă pentru democrație.

Nu cerem altceva decât să trăim în pace, ca vocile noastre să fie auzite și luate în considerare și să ne ghidăm în treburile noastre de voința poporului nostru. Apărând aceste valori cu ajutorul dumneavoastră, vom putea construi un viitor prosper pentru cetățenii noștri.

Vă cer să deveniți Ambasadori ai Moldovei în țările voastre și fac apel la factorii de decizie să sprijine Moldova în drumul său de a rămâne parte a lumii libere, alăturându-vă celui mai de succes proiect de pace din lume. Vă îndemn să auziți acest mesaj puternic din partea poporului moldovenesc – Uniunea Europeană ar trebui, încă o dată, să arate că este cea mai de succes uniune din lume pentru promovarea păcii, prosperității și democrației

UE a creat cea mai lungă perioadă de pace din istoria Europei și o poate face din nou. Extindeți această ancoră a păcii din nou la statele care caută un port sigur, care merită cu adevărat și cred în acest lucru. Mulțumesc” a conchis Maia Sandu.

#Maia_Sandu #UE #Ucraina #Război 

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button