Societate

Militarii din Moldova vor participa la un exercițiu desfășurat în Marea Neagră și Dunăre

Aproximativ 3.400 de militari și reprezentanți ai mai multor instituții din sistemul național de apărare, precum și din alte 12 state aliate și partenere vor participa la Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023”, relatează sursa.

Exercițiul se va desfășura în perioada 20 martie – 2 aprilie, în sud-estul României, pe mare, pe fluviu, în Delta Dunării și în zona costieră, informează Forțele Navale Române, transmite Știri.md.

Printre cele 12 state aliate și partenere se numără R. Moldova, Albania, Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Statele Unite ale Americii și Turcia.

Peste 30 de nave militare ale Forțelor Navale Române, două nave militare ale Forțelor Navale ale Bulgariei, 14 aparate de zbor din Franța, România, Statele Unite ale Americii și Turcia, 15 ambarcațiuni rapide de intervenție și nave de patrulare ale instituțiilor din sistemul național de apărare, 57 de autovehicule militare și alte capabilități de luptă, precum dispozitive mobile de lansare, detașamente de forțe pentru operații speciale și de scafandri de luptă de incursiune și împotriva dispozitivelor explozive, specialiști în apărare CBRN (Chimică, Biologică, Radiologică și Nucleară) și plutoane de infanterie și de parașutiști militari vor executa secvențele de instruire planificate de Forțele Navale Române.

Exercițiul multinațional „Sea Shield 2023” este cel mai complex eveniment de instruire, planificat și condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale, în anul de instrucție 2023, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante. De asemenea, exercițiul este cuprins în Programele NATO de instruire multinațională consolidată / întrunită (CJET – Combined Joint Enhanced Training și eMTEP – enhanced Military Training Exercise Programme). „Sea Shield” este un concept complex, destinat instruirii forțelor Aliate și a fost propus de România la Summit-ul NATO de la Varșovia, din anul 2016, pentru întărirea măsurilor de securitate pe flancul sud-estic european.

Ceremonia de deschidere a Exercițiului multinațional „Sea Shield 2023” se va desfășura luni, 20 martie, în intervalul orar 10:00-11:00, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri, unde vor fi prezentate scopul, obiectivele, forțele participante și modurile de desfășurare ale exercițiului.

#Moldova #Romania #SeaShield2023

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button