Război în Ucraina

Ministrul Economiei: În 50 de ani, Moldova ar putea să nu mai existe

Trebuie să investim în educație, în condițiile în care problema demografică este cel mai mare risc pentru Republica Moldova.

„Un risc mai mare eu nu văd!”, a declarat ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, unde a prezentat un proiect de Lege cu privire la liberalizarea pieții muncii. Potrivit documentului, cetățenii străini din țările UE ar urma să se încadreze în câmpul muncii la noi în țară fără un permis, transmite sursa.

„Dacă nu sunt luate măsuri urgente, în 50 de ani Republica Moldova ar putea să nu mai existe”, își justifică proiectul de lege cu privire la liberalizarea pieței muncii din Republica Moldova.

Alaiba nu este primul reprezentant al guvernării, care trage un semnal de alarmă privind depopularizarea Republicii Moldova.

Și colegul său de partid, deputatul PAS Andrian Cheptonar se arătă indignat de scăderea populației. Acesta argumenta cu numărul discotecilor de la Ungheni care a rămas doar una în loc de șase. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, numărul populației la începutul anului 2023 era 2,565 de milioane de locutori, cu 53 de mii mai puțin față de anul 2022.

Piramida populației la începutul anului 2023 arată clar un model de micșorare a populației la vârstele de 36-56 de ani, ceea ce reflectă efectul cumulativ al ratelor migrației nete negative pentru adulții tineri din ultimele decenii.

Coeficientul îmbătrânirii populației (populația în vârstă de 60 de ani și peste la 100 locuitori) la începutul anul 2023 este estimat la 23,8 persoane la 100 locuitori, comparativ cu 23,0 persoane în anul 2022.

#economie #Moldova #prognoze

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button