În vara anului 2022, s-a cunoscut existența unor tabere speciale pentru armata rusă, care a încercat să renunțe la serviciu în timpul războiului cu Ucraina. Potrivit rapoartelor presei, sute de ruși ar putea trece prin aceste lagăre. Acum, în așa-numitele „centre pentru restabilirea pregătirii pentru luptă” sunt mobilizați, refuzați să lupte. Mediazona a povestit ce li se întâmplă, transmite sursa.
La sfârșitul lunii octombrie, proiectul Astra a lansat un videoclip cu recruți ținuți într-un subsol din orașul Rubizhne, regiunea Lugansk, pe teritoriul Republicii Populare anexate Lugansk, deoarece aceștia au refuzat să se întoarcă în primele linii.
Potrivit rudelor lor, recruții au fost trimiși fără pregătire în zona de război, unde au intrat sub foc de mortar. Întorcându-se la unitatea militară, au primit ordin să plece din nou pe front – după cum spunea un prieten al unuia dintre militari, „fără o sarcină clar definită, fără setul necesar de lucruri pentru a îndeplini sarcini de neînțeles”. Când au refuzat, le-au fost luate armele și au fost puși la subsol, de unde au fost ulterior trimiși la biroul comandantului militar din Rubezhnoye.
„În biroul comandantului militar, toată lumea a fost pusă într-o celulă nepotrivită pentru ca oamenii să rămână acolo. După 10 zile de stat în celulă, au sosit procurorii și în formă de ultimatum au oferit două variante: să meargă în prima linie sau o pedeapsă penală sub forma de 10 ani de regim strict”, a declarat pentru Astra un prieten al deținutului mobilizat. Mai târziu, aproximativ 20 de conscriși au fost transportați pe teritoriul fostei colonii din districtul Perevalsky din regiunea Lugansk.
Unul dintre cei care au ajuns în colonie a fost Fyodor Trishin, în vârstă de 37 de ani, mobilizat (nu numele său real). Soția sa a declarat pentru Mediazona că a primit citația pe 22 septembrie. În aceeași zi a fost trimis la unitatea militară. Femeia spune că soțul ei nu a trecut de comisia medicală. În timpul pregătirilor, Trishin „a călătorit la terenul de antrenament timp de două sau trei zile, a tras încă o dată dintr-un vehicul de luptă de infanterie, după care mașina s-a stricat”. La scurt timp, cei mobilizați au fost transferați în regiunea Lugansk. La începutul lunii octombrie, a ajuns în apropierea orașului Svatovo din regiunea Lugansk.
Trishin i-a spus soției sale la telefon despre bombardarea frecventă. El a mai spus că nimeni nu îi acoperă, că „nu există deloc pregătire, dar trebuie să urmezi ordinele”. Pe 16 octombrie, 10 mobilizați, inclusiv Trishin, au scris rapoarte despre refuzul de a participa la ostilități.
Potrivit soției mobilizatului, la început „refuzănii” au fost convinși să revină în prima linie, apoi au început să amenințe și să intimideze. Câteva zile mai târziu, li s-a promis că vor fi duși „la un centru de reabilitare din Lugansk”, dar în schimb au fost duși într-o fostă colonie din Perevalsk. Militarii contractuali, care fuseseră acolo, au vorbit cu Mediazona despre condițiile de detenție din acest lagăr.
„Mesele sunt o dată pe zi. Uneori nu se hrăneau deloc zile întregi. Nu ni s-au furnizat produse de igienă personală și articole esențiale, inclusiv seturi de pat și lenjerie intimă. Au dormit pe paturi de fier cu o saltea goală și care nu aveau suficiente suporturi, doar pe podea, pe o saltea ”, a declarat unul dintre antreprenori publicației.
În lagăr, militarii au fost nevoiți să încarce muniție și au cerut să continue să servească pe front. Unii au fost duși în prima linie, alții au fost trimiși în pivnițe. „S-au întâlnit băieții, care după „groapă” au fost distruși. Tot albastru, spatele totul albastru, picioarele toate albastre. Au fost aruncați în mașină, luați, bătuți, aduși. I-au pus o panglică neagră pe cap ca să nu fie văzuți”, i-a scris un alt antreprenor tatălui său.
Fyodor Trishin nu i-a spus soției sale despre bătăi, dar ea este sigură că nu a putut transmite toate detaliile, deoarece militarii sunt urmăriți în timpul convorbirilor telefonice.
Când stau unul lângă altul, el nu spune nimic, doar: „Sunt bine. Cum e acasa? Ce mai faci?” Începi să pui câteva întrebări – el sare de pe ele. Dar când a sunat pe 25 de pe alt telefon, adică nu era nimeni prin preajmă, a spus deja că e pe teritoriu, că condițiile sunt dezgustătoare, că nimeni nu a spus nimic și nimeni nu a întocmit niciun document pt. ei, doar presiune morală, fac niște rapoarte de scris din dictare. [Ei amenință:] „Și dacă nu ești de acord, te vom duce cu forța pe front.” Păi, vei fi, aproximativ vorbind, carnea lui Wagner.
Potrivit soției mobilizatului, militarii, care au refuzat să participe la ostilități, au înțeles că ar trebui să poarte responsabilitatea, dar au crezut că „totul va fi conform legii”. „Ei bine, vor fi condamnați. Erau pregătiți pentru asta, dar totul era în limitele legii. Adică nimeni nu știa că vor fi puși într-un fel de lagăre și că vor fi tratați așa”, a spus ea.
#mobilizații #refuzănii #Lugansk #istoria_soției #pedepsirea