Politică

Moldova, cu un pas mai aproape de UE. Am îndeplinit și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) a transmis, pe 7 iunie, ambasadorilor țărilor-membre UE de la Bruxelles că Republica Moldova a îndeplinit ultimele trei recomandări ale CE. Informația a fost confirmată de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, care a precizat că următorul pas este adoptarea cadrului de negocieri, transmite sursa

Astăzi, în raportul Comisiei Europene către Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă UE – principalul grup de pregătire a Consiliului -, Republica Moldova a fost evaluată ca îndeplinind și ultimele trei recomandări ale Comisiei Europene. Următorul pas îl reprezintă adoptarea, de către statele membre ale UE, a cadrului de negociere și convocarea primei Conferințe Interguvernamentale. Le mulțumim în acest context statelor care au transmis, ieri, Președinției belgiene a Consiliului o scrisoare comună în susținerea organizării primei Conferințe Interguvernamentale până la sfârșitul lunii iunie – Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Slovacia, Slovenia și Suedia”, a scris Cristina Gherasimov pe Facebook.

De asemenea, Comisia Europeană a transmis ambasadorilor UE și că Ucraina a îndeplinit toate recomandările sale. Despre acest lucru a anunțat prim-ministrul țării vecine, Denis Șmîgal.

În avizul CE se afirmă că Ucraina continuă să depună eforturi sistematice pentru a adera la UE și a îndeplinit toți cei patru pași suplimentari de reformă. Ne așteptăm acum ca partenerii noștri europeni să facă următorul pas – începerea negocierilor de aderare la UE încă din această lună”, a declarat prim-ministrul de la Kiev, scrie Unian.

Precizăm că publicația Financial Times, care face trimitere la sursele sale, a scris că săptămâna viitoare ar urma să aibă loc dezbateri oficiale cu privire la acordul de a începe negocierile de aderare cu cele două țări. Totodată, negocierile propriu-zise ar putea începe chiar în această lună.

***

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, Consiliul European, format din liderii statelor-membre UE, a decis începerea negocierilor de aderare cu cele două țări.

După ce a obținut statutul de țară-candidat, Moldova a primit 9 recomandări pentru începerea negocierilor de aderare de la Comisia Europeană. Șase dintre acestea au fost îndeplinite până la decizia Consiliului European din decembrie 2023.

#Moldova #UE #recomandări #CE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button