EconomiePoliticăRăzboi în Ucraina

Moscova respinge acuzațiile că ar folosi gazul ca unealtă de presiune asupra Chișinăului

Moscova respinge acuzațiile precum că folosește gazul ca unealtă de presiune pe autoritățile de la Chișinău.

Într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Rusia a avut mereu o atitudine înțelegătoare față de solicitările partenerilor moldoveni și că parcursul european al Chișinăului nu este un obstacol în calea cooperării ruso-moldovenești, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Declarațiile conform cărora Rusia folosește problema gazelor pentru a influența schimbarea cursului european al Republicii Moldova sunt neîntemeiate. Rusia nu a considerat niciodată cursul european al Moldovei ca un obstacol în calea dezvoltării cooperării ruso-moldovenești. Toate întrebările cu privire la aprovizionarea cu gaz se află în albia comercială”, a declarat Zaharova.

Ea a declarat, totuși, că presupusa poziție anti-rusă a Chișinăului, dictată de apropierea de Vest, are anumite consecințe.

„Odată cu aspirațiile către Occident, este necesar să-ți asumi și obligații cu caracter anti-rus. Bonusurile evidente pe care le vede Chișinăul din interacțiunea cu UE trebuie să fie însoțite de anumite consecințe negative datorate poziției anti-ruse. Așa vedem noi”, a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Zaharova a mai declarat că, în octombrie 2021, contractul de furnizare a gazelor naturale a fost prelungit în cele mai favorabile condiții pentru Chișinău.

„După aceea, Moldovagaz a încălcat în mod repetat contractul privind condițiile de plată pentru gazul furnizat și a apelat la Gazprom cu solicitarea de a-i ușura obligațiile contractuale. Este un fapt. Federația Rusă a avut mereu o atitudine înțelegătoare față de solicitările partenerilor moldoveni”, a conchis Zaharova.  

Amintim că pentru luna noiembrie, Gazprom a confirmat doar 5,7 milioane m3 de gaz pe zi pentru R.Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumele agreate conform contractului. Acest volum va fi repartizat după cum urmează: 3,4 milioane m3 pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane m3 pe zi pentru malul stâng.

De menționat că și luna trecută Gazprom, contrar prevederilor contractuale, a redus volumul gazelor naturale livrate Republicii Moldova.

Precizăm că, anterior, mai mulți experți și politicieni au declarat că decizia Gazprom de a reduce volumul gazelor livrate reprezintă o formă de șantaj.

#Rusia #șantaj #energie

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button