Analize și opiniiPolitică

Normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia

Din punct de vedere istoric, a existat atât un conflict teritorial, cât și unul spiritual între Serbia și Kosovo. Astăzi ar putea fi epuizat dacă „jucătorii” externi nu l-ar încălzi artificial.

Relațiile dintre Serbia și Kosovo în ultimii zece ani fie au rămas neutre, fie au izbucnit. Înainte de confruntare deschisă, așa cum a fost în anii 90, nu a ajuns. În 2022, conflictul a escaladat, cel mai probabil dintr-un motiv. Toată lumea este conștientă de relațiile din culise dintre Serbia și Kremlin. Rusia ar beneficia de un conflict în Balcani, care ar lega statele cele mai apropiate de cele două țări. Cu toate acestea, Federația Rusă nu a reușit să facă acest lucru, deoarece Uniunea Europeană și partenerii Kosovo din NATO fac tot posibilul pentru a preveni escaladarea.

Astăzi, conflictul dintre Serbia și Kosovo poate să nu fie rezolvat, dar este reglementat. UE a vorbit și despre cât de dificil este să ținem situația sub control.

“Misiunea noastră EULEX a continuat să monitorizeze situația în ultimele săptămâni. Evoluția situației arată că este absolut necesar să facem progrese reale pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Serbia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomatului UE, Nabila Massrali, la un briefing la Bruxelles. . Ea a mai adăugat: „Uniunea Europeană va continua să lucreze cu ambele părți în această direcție în viitorul apropiat… Următoarele discuții (în cadrul dialogului dintre Belgrad și Pristina, mediate de UE – Rusia) vor fi anunțate. la momentul potrivit.”

Astfel, în ciuda încercărilor Rusiei din anii 2000 de a se impune ca „negociator” între Serbia și Kosovo, Uniunea Europeană își îndeplinește sarcina cu mult mai mult succes. În plus, dorința Kremlinului de a aprinde conflictul în Balcani, sub controlul situației UE, este irealizabilă.

Să nu uităm că astăzi Serbia este candidată la aderarea la UE, în ciuda legăturilor subtile dintre guvernul sârb și Kremlin. UE într-o astfel de situație nu va lua parte. În schimb, UE ia partea mediatorului conflictului.

Un bun exemplu al modului în care Uniunea Europeană este capabilă să reglementeze situația a avut loc și în Balcani. Datorită negocierilor cu Bulgaria, țara a încă deblocat dreptul de veto la intrarea în Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord și Albaniei. Conflictul din Balcanii de Vest a fost cauzat și de un aspect istoric, dar acum țările au convenit să discute totul pașnic.

Acest exemplu poate servi drept bază pentru normalizarea treptată a relațiilor dintre Serbia și Kosovo. Activitățile Uniunii Europene arată că orice conflict poate fi rezolvat prin diplomație, și nu prin „afaceri” murdare din culise și cu armele în mână. La urma urmei, această metodă este acceptabilă pentru Federația Rusă.

#Kosovo #Serbia #NATO #UE

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button