Analize și opinii

O comparație nereușită a dus la un scandal major

La cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a ONU, președintele polonez Andrzej Duda a făcut o analogie nu prea reușită între relațiile dintre Ucraina și Polonia cu acțiunile unui om înecat și ale salvatorului său. S-a bazat pe o dispută privind exportul de cereale ucrainene și necesită o analiză obiectivă.

Ambele țări s-au aflat într-o situație incomodă, în primul rând din cauza neînțelegerilor. Cu toate acestea, protejarea intereselor economice ale Ucrainei nu amenință Polonia la fel de mult ca o amenințare la adresa unui salvator care încearcă să ajute un om care se înecă. Ucraina nu numai că își protejează economia, dar și a primit prima lovitură de la Rusia, protejând nu numai țările UE, ci și Polonia în special. De aceea, declarațiile publice grosolane față de Ucraina erau nepotrivite și păreau familiare, deoarece Ucraina nu a făcut nicio analogie nereușită și nu a încercat să insulte poziția Poloniei în acest conflict. Și să ne amintim, de asemenea, că nu numai Ucraina a cerut ridicarea embargoului pe cereale impus de Polonia. Comisia Europeană a obligat Polonia, România și Slovacia să ridice embargoul.

Într-o situație de invazie militară pe scară largă a unui agresor, Ucraina încearcă să-și mențină sferele economice măcar oarecum competitive. În condiții de război, acest lucru este foarte dificil. Ucrainenii nu se „îneacă” în acest conflict politic. În ciuda provocărilor, Ucraina dă dovadă de putere și încredere în viitoarea victorie, susținută atât de rezistența sa internă, cât și de sprijinul internațional.

Sprijinul Poloniei pentru Kiev nu este doar o manifestare a altruismului și a voluntariatului liber, ci și un calcul al propriilor interese strategice. Ucraina se află în fruntea stăpânirii agresiunii ruse în Europa, iar acesta este un factor cheie pentru securitatea Poloniei și a întregii regiuni. În plus, Polonia a primit compensații de mai multe ori pentru a oferi asistență refugiaților ucraineni. Mulți dintre ei au abandonat complet acest statut pentru a obține un loc de muncă oficial. Drept urmare, PIB-ul Poloniei a crescut cu aproape 20% anul trecut.

În ceea ce privește disputa privind exporturile agricole, Ucraina aderă la standardele și acordurile internaționale cu Uniunea Europeană. Kievul este gata să accepte decizia OMC, chiar dacă nu este în favoarea sa, demonstrând angajamentul său pentru un comerț transparent și echitabil. Acum a devenit cunoscut faptul că Polonia și Ucraina sunt pregătite să discute din nou situația actuală și să încerce să rezolve conflictul pe cale pașnică, fără instanțe. Ambele părți au dat dovadă de prea multă emoție care a fost absolut nepotrivită pe scena internațională. Acest lucru se poate explica, pentru că Ucraina este în permanență în tensiune și în pericol din cauza Federației Ruse, iar Polonia a fost șantajată pentru al doilea an de doi dictatori de la Moscova și Minsk, în timp ce încearcă să rămână pe linia de plutire în atmosfera viitoarelor alegeri și să sprijine în continuare Ucraina. Disputa cu cereale trebuie rezolvată.

Ambele țări trebuie să lucreze împreună pentru pace și stabilitate, este important să înțelegem complexitatea relațiilor geopolitice și să depună eforturi pentru înțelegere reciprocă și cooperare pentru a atinge obiective comune.

#Ucraina #Polonia #cereale #disput

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button