Societate

O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”: A fost aplicată metoda chirurgicală minim invazivă pentru tratarea unei tinere de 22 de ani

O nouă premieră la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”. Pentru prima dată în cadrul instituției a fost aplicată metoda chirurgicală minim invazivă pentru tratarea unei tinere de 22 de ani, cu o malformație cardiacă congenitală. Operația a durat cinci ore, iar până în prezent, astfel de intervenții se realizau prin metoda clasică, informează sursa.

Fata a fost diagnosticată cu defect septal interatrial masiv – o malformație în care lipsește o porțiune din integritatea septului și a progresat insuficiența valvei tricuspide. 

„Acest defect este considerat „masiv” atunci când există o gaură foarte mare în sept, care duce la șuntarea sângelui din atriul stâng în atriul drept, astfel mărind volumul circulant de sânge în părțile drepte ale inimii și a circuitului pulmonar, ce duce la o supraîncărcare de sânge în plămâni”, este precizat într-un comunicat al instituției. 

În cazul în care nu se intervine chirurgical, pot apărea complicații ca: mărirea atriului și ventriculului drept în volum aducând la progresarea insuficienței cardiace și apariția hipertensiunii pulmonare, apariția insuficienței valvei tricuspide și fibrilației atriale.

„Am realizat pentru prima dată plastia defectului de sept arterial cu plastia valvei tricuspide prin abord minim invaziv. Cu alte cuvinte s-a efectuat suplinirea lipsei de „perete” – s-a preparat un segment de pericard și s-a aplicat pentru închiderea defectului de sept. Astfel se restabilește anatomia normală a cordului cu însănătoșirea completă a pacientului” a explicat cardio-chirurgul Ghenadie Bostan.

În timpul acestei metode minim-invazive abordul către inimă se face nu prin sternotomie (incizia sternului), dar prin minitoracotomie (prin unul din spațiile intercostale), fiind efectuată o incizie mică de 5-6 cm. Astfel cutia toracică rămâne integră. Operația a durat aproape 5 ore, fiind utilizată circulația extracorporală – o procedură medicală care implică preluarea temporară a funcției inimii și plămânilor prin intermediul aparatului de circulație extracorporală. Intervenția a decurs fără complicații.

Datorită metodei minim-invazive, fata se va recupera complet mult mai rapid, în 3-4 săptămâni, iar prin metoda clasică ar fi necesar pentru reabilitare și recuperare aproximativ 4-6 luni.

„Grație metodei minim-invazive lipsesc complicațiile pulmonare, sindromul dolor este minim, hemoragiile intra și postoperatorii, riscul infecțiilor postoperatorii este minim, iar unul din cele mai importante avantaje este aspectul estetic. În urma operației minim-invazive nu este afectat aspectul fizic al persoanei. Dispare disconfortul psiho-emoțional, care persista după o operație clasică – cicatrice mare în regiunea sternului. Acesta a fost un prim pas. Deja preconizăm utilizarea pe larg a metodei minim-invazive în SCR în cazurile malformațiilor cardiace congenitale”, a explicat șeful Departamentului chirurgie cardiovasculară și toracică, Gheorghe Manolache.

Pacienta a fost externată acasă și poate reveni la o viață obișnuită, fără restricții, poate frecventa studiile sau ieși la serviciu.

#Moldova #operatie #medicina

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button