Război în Ucraina (Война в Украине)

Ocupanții ruși au intervenit în sistemul de livrare a gazelor prin Ucraina spre Uniunea Europeană

În contextul în care pentru societatea mondială mondială devine tot mai evidentă incapacitatea rușilor de a cuceri Ucraina, iar Uniunea Europeană, treptat, se pregătește să renunțe la dependența energetică față de Federația Rusă, panica lui Putin crește. Drept rezultat al acestei panici, recent, ocupanții ruși au intervenit în sistemul de transportare a gazului rusesc prin Ucraina către Uniunea Europeană.

Disperare lui Putin îl împinge să accentueze șantajul energetic

Se pare că în paradigma rușilor pur și simplu nu există loc pentru a recunoaște înfrângerea, de aceea, de fiecare dată când Putin simte că se apropie o înfrângere pe un anumit front, acest recurge la șantaj – de regulă cel energetic sau cel nuclear. Exact așa s-a întâmplat și de această dată – Operatorul GTS al Ucrainei (OGTSU) a anunțat recent apariția unui caz de forță majoră, care face imposibilă continuarea transportului de gaz prin ACM Sokhranivka și Stația de compresor de frontieră Novopskov (CS) situată în teritoriile ocupate. Novopskov este prima stație de compresoare a GTS ucraineană din regiunea Luhansk, prin care aproape o treime din gaz (până la 32,6 milioane de metri cubi pe zi) este tranzitată din Rusia în Europa.

Rusia este în panică – riscă să piardă veniturile din vânzarea resurselor energetice

Acțiunile rușilor vin în contextul în care puterile vestice încearcă zilele acestea, printr-un nou val de sancțiuni occidentale, să interzică sau să elimine treptat utilizarea energiei rusești, o sursă cheie de generare a resurselor pentru continuarea efortului de război al lui Putin și în același timp o vulnerabilitate pentru Europa, în special pentru Germania.

Acum, implicându-se în sistemul de transportare a gazului din Ucraina către Uniunea Europeană, Rusia încearcă să demonstreze Uniunii Europene cât de dependentă este aceasta de energia rusească. Plus la aceasta, se încearcă poziționarea Ucrainei ca stat neprietenos Uniunii Europene, stat care a oprit, recent, livrarea a circa 10% din volumul total de gaze livrat de către Gazprom în UE prin intermediul Ucrainei.

Drept urmare a acestor acțiuni, solicitările de tranzit de gaze rusești pentru 11 mai prin Sokhranivka au scăzut la zero. Partea ucraineană a anunțat nu doar odată Gazpromul rusesc despre faptul că acțiunile ocupanților ruși ar putea influența negativ livrarea gazelor din Rusia către Uniunea Europeană. Să nu uităm, însă, că pentru Gazprom, mai presus decât etica corporativă și grija față de clienți se află ambițiile imperialistului Putin.

Devine tot mai evident – disperarea lui Putin nu mai are limite, acesta este gata să facă orice, doar pentru a scăpa de o înfrângere rușinoasă în acest război rușinos pentru Rusia.Este important, în acest context, ca reacția societății mondiale să fie una nu doar imediată, dar și fermă. Este timpul ca societatea mondială să condamne Rusia pentru toate ororile de război pe care le-au comis militarii ruși, anticipând, astfel, alte crime de război, pe care ar putea să le comită Putin.

#război #Ucraina #gaz

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button