Război în Ucraina

Oficialii de la Moscova, tot mai îngrijorați de războiul lui Putin

Au trecut aproape două luni de când Vladimir Putin a declanșat războiul în Ucraina, iar Rusia a înregistrat pierderi militare considerabile și este tot mai izolată pe plan internațional, confruntându-se cu sancțiuni fără precedentю

Înalți oficiali din guvern sau din zona companiilor controlate de stat consideră că războiul a fost „o greșeală catastrofală” care va arunca Rusia cu ani în urmă, scrie Bloomberg pe baza discuției cu 10 surse care au dorit să își păstreze anonimatul, transmite sursa.

Nimeni nu are curajul să își exprime criticile în mod public.

Temeri privind armele nucleare

Până acum, niciuna dintre cele 10 surse nu întrevede vreo șansă ca președintele rus să își schimbe poziția sau să fie contestat pe plan intern. Bazându-se tot mai mult pe un cerc extrem de restrâns de consilieri, Putin a parat orice tentativă a unor oficiali de a-l avertiza asupra dezastrului economic sau a costurilor politice pe care le va avea războiul.

Unii spun că împărtășesc din ce în ce mai mult temerile exprimate de serviciile de informații americane (dar și de președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski – n. red.) privind posibilitatea ca Putin să recurgă la utilizarea limitată a armelor nucleare, în cazul în care campania militară din Ucraina se va îndrepta către un eșec al Moscovei, campanie pe care o vede ca fiind ”misiunea sa istorică”.

„Stabilitate suprarealistă”

Putin are însă sprijinul masiv al publicului și al elitei ruse care îmbrățișează linia oficială a propagandei de la Kremlin, subliniază totuși Bloomberg. Elita crede că ciocnirea cu Occidentul era inevitabilă, iar economia se va adapta sancțiunilor impuse de SUA și aliați.

Și masele îl susțin pe Putin. După șocul inițial cauzat de sancțiuni, un soi de „stabilitate suprarealistă” s-a instalat în Rusia.

În același timp însă, numărul celor care au dubii cu privire la strategia liderului rus este în creștere, doar că nu au curajul de a ieși public cu astfel de mesaje. Câțiva oligarhi au făcut unele declarații mai nuanțate în care atrăgeau atenția asupra consecințelor nefaste ale războiului. Alții au fost mai tranșanți, vorbind despre „războiul nebunesc” al lui Putin.

Însă este clar că Putin va continua lupta, chiar dacă Kremlinul a trebui să se mulțumească deocamdată cu o bătălie pentru Donbas în locul ambițiilor inițiale de a câștiga rapid întreaga țară.

#Putin #război #Rusia

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button