Război în Ucraina

Zelenski îi propune lui Putin schimb de prizonieri ruși, în schimbul evacuării militarilor și civililor din Mariupol

Vladimir Zelenski vine cu o propunere pentru Vladimir Putin în a 56-a zi de la invadarea Ucrainei.

Președintele Vladimir Zelenski a anunțat miercuri că este „gata să schimbe prizonierii de război ruși” în schimbul evacuării „în siguranță” a civililor și militarilro ucraineni din Mariupol, asediat și bombardat în continuu de la începerea invaziei ruse, transmite sursa.

Zelenski a anunțat, din nou, că aproximativ o mie de civili se ascund încă tn tunelurile uriașului combinat siderurgic Azovstal din Mariupol. Președintele ucrainean a mai anunțat că este de acord cu un armistițiu de Paște.

Aproximativ 120.000 de oameni rămân prinși în orașul ucrainean asediat Mariupol, a mai declarat miercuri președintele Vladimir Zelenski.

„Din informațiile noastre, ei (invadatorii – n.red.) țin 120.000 de oameni în Mariupol asediat. Crimele care au loc acolo sunt mult mai înfricoșătoare și la scară mult mai largă decât în Borodianka”, a spus Zelenski, în conferința de presă alături de președintele Consiliului European, Charles Michel, la Kiev.

„Sunt încrezător că, prin eforturi combinate, îi putem aduce pe toți cei responsabili în fața justiției și vă promit că îi vom găsi pe toți”, a adăugat președintele ucrainean, relatează CNN.

Președintele Consiliului European și Vladimir Zelenski au discutat miercuri timp de doua ore, despre sancțiuni, furnizarea de arme, aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană și sprijin financiar, de care Ucraina „are cu adevărat nevoie”, a spus Zelenski.

Președintele ucrainean a reamintit și lăudat cele cinci pachete anterioare de sancțiuni date de Bruxelles, însă a afirmat că nu sunt suficiente pentru a opri finanțarea invaziei Rusiei.

Zelenski a cerut din nou ca petrolul și gazele rusești să fie incluse în cel de-al șaselea pachet de sancțiuni al UE, spunând că efectele sale vor fi zero dacă nu este inclusă și interdicția împotriva energiei rusești. Liderul de la Kiev a cerut, de asemenea, ca toate băncile ruse să fie excluse din sistemul bancar internațional SWIFT.

Aderarea la UE este o „prioritate” pentru Ucraina, iar țara „spera și așteaptă” sprijinul statelor membre ale UE, a mai spus Zelenski.

#Război #Ucraina #Mariupol

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button