Riscul unei deflagrații din neatenție la depozitul de la Cobasna este foarte mare. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, în timpul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru”.
Potrivit oficialului, depozitul de muniții din stânga Nistrului rămâne un factor de risc pentru securitatea regiunii, transmite sursa.
Vicepremierul mai spune că o explozie a munițiilor depozitate la Cobasna ar afecta toate localitățile din apropiere.
„Cel mai mare risc este să se producă un incident, o deflagrație, din neatenție. Vedem că se mai produc astfel de lucruri în contextul războiului din Ucraina. Unii spun că forța unei astfel de deflagrații nu ar fi atât de mare, pentru că o parte din muniții sunt stocate subteran, alții spun că ar fi totuși o forță a deflagrației foarte mare.
Sigur că efectul unei astfel de catastrofe ar fi mare. Localitățile vecine ar resimți această undă de șoc. O parte din acele muniții s-au distrus. Se creează uneori impresia falsă că este exact același stoc de muniții și armament din 1992. Nu e așa. Rămâne un arsenal destul de important, învechit fizic și moral, dar important”, a spus Oleg Serebrian.
Potrivit vicepremierului, la începutul războiului exista temerea ca armamentul depozitat la Cobasna să fie utilizat neautorizat în operațiunile militare.
„Un alt pericol care este frecvent invocat este utilizarea neautorizată a acestor muniții și armamente pentru teatrul de război, mai ales în condițiile când linia frontului s-ar fi putut apropia de regiunea transnistreană sau regiunea ar fi intrat în aria operațiunilor militare.
Deocamdată acest pericol este mai departe, în legătură cu evoluțiile de pe frontul ucrainean, contraofensiva trupelor ucrainene în regiunea Herson. Frontul este la mai mult de 300 de kilometri distanță”, a punctat vicepremierul pentru Reintegrare.
Potrivit datelor oficiale, depozitul de la Cobasna ar fi cel mai mare din Europa de Est, stocând peste 20 de mii de tone de armament și muniții.