Analize și opinii

Krasnoselski pleacă la Moscova – vizită de lucru sau manipulări politice?

Așa numitele alegeri prezidențiale din Transnistria au fost unele controversate înainte de desfășurarea acestora, în perioada desfășurării, dar și după anunțarea rezultatelor finale și inaugurarea lui Vadim Krasnoselski în calitate de lider al regiunii separatiste. Implicarea Federației Ruse era evidentă la fiecare dintre etapele de desfășurare a acestor alegeri, chiar și în contextul în care Republica Moldova a solicitat respectuos partenerii din alte țări să nu se implice în aceste alegeri, pe care, de fapt, guvernarea de la Chișinău le-a considerat și continuă să le considere ilegitime.

„Felicitări din Rusia” și implicarea diplomatului Oleg Vasnețov la procedura de inaugurare

O serie de evenimente destul de controversate și, într-o oarecare măsură, scandaloase, au conturat alegerile din Transnistria. Să ne amintim succint: Interdicția politicienilor ruși să asiste la desfășurarea alegerilor din Transnistria, plus schimbul de afirmații dintre cele 3 părți implicate – Republica Moldova, Federația Rusă și Transnistria. Totodată, se pare că situația continuă să evolueze chiar și după finalizarea alegerilor – la procedura de inaugurare a fost prezent Oleg Vasnețov (sub pretextul de a-l felicita personal pe Krasnoselski). 

Este necesar de menționat că, pe lângă Vasnețov, la eveniment au fost prezenți și Igor Smirnov și Arhiepiscopul Savva. De fapt, au fost prezenți pentru că au fost invitați de către însuși Krasnoselski. În așa mod, așa numitul președinte al regiunii separatiste accentuează cu fiecare ocazie colaborarea cu Federația Rusă și cât de important este „acest parteneriat strategic” pentru Transnistria. Asemenea mișcări, cu siguranță, nu puteau fi privite pozitiv de către guvernarea de la Chișinău: 

„Așa-zisele alegeri prezidențiale din regiunea transnistreană sunt ilegitime și contrazic fundamentele constituționale ale Republicii Moldova. Participarea șefului misiunii diplomatice a Federației Ruse la astfel de acțiuni este considerată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene drept o acțiune neprietenoasă”, a declarat ministerul de externe al Republicii Moldova într-un comunicat.

Krasnoselski, însă, nu s-a oprit aici. Care este cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci în calitate de președinte pro-rus recent inaugurat? Exact – să mergi în vizită oficială la Moscova. Aici ne amintim și exemplul comportamental a lui Igor Dodon, de exemplu. 

Krasnoselski – vizita la Moscova: vizită de lucru sau vizită de mulțumire pentru suportul partenerilor ruși? 

După inaugurare, Vadim Krasnoselski și-a setat o vizită în Federația Rusă. În cadrul acestei vizite, președintele Transnistriei s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanți al Federației Ruse. Asemenea vizite, în contextul relațiilor actuale dintre Federația Rusă și Republica Moldova nu au decât scopul de a accentua într-o oarecare măsură „cât de rebel” este liderul transnistrean. Contextul oficial al acestor deplasări, cu siguranță, este poziționat ca unul „nobil” și deosebit de important pentru „prosperitatea” transnistrenilor. În cadrul discuției de lucru cu Dmitri Kozak, de exemplu, interlocutorii au subliniat importanța reluării imediate a dialogului direct dintre Tiraspol și Chișinău, au remarcat necesitatea unei reglementări politice cuprinzătoare a conflictului. În continuare analizăm în ce măsură acest lucru corelează cu imaginea reală. 

Interesantă, dar și stranie poziție a liderului transnistrean – stabilirea dialogului cu Chișinăul prin intermediul Moscovei? Nu ar fi mai simplu de stabilit dialogul într-un format direct? Aceasta, de fapt, este una dintre întrebările care și-o pune și guvernarea de la Chișinău. În vederea ultimelor evenimente, Krasnoselski a demonstrat repetat că cerințele și afirmațiile Chișinăului nu reprezintă nici o valoare pentru deciziile luate de către Transnistria și „partenerul său strategic”, Federația Rusă. În cadrul situației tensionate cu interdicția pusă politicienilor ruși, liderul transnistrean, într-un mod solidar și deschis a susținut partea rusească. Este necesar de menționat că acest lucru s-a produs în circumstanțe de bună cunoaștere de către liderul regiunii transnistrene a cerințelor Republicii Moldova către celelalte țări de a nu se implica nici într-un fel în desfășurarea alegerilor din Transnistria. 

În vederea circumstanțelor descrise mai sus, cu siguranță, Chișinăul nu va crede în obiectivele nobile ale acestor vizite de lucru a lui Krasnoselski. Pașii pentru soluționarea problemei transnistrene ar trebui făcuți, cu siguranță, într-un mod echidistant și deschis, cu participarea tuturor părților. În prezent, însă, acțiunile liderului regiunii transnistrene nu fac decât să destabilizeze situația și așa complicată.

Traian Albu

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button