Politică

Parlamentul European a aprobat raportul privind îmbunătățirea conexiunilor feroviare cu Republica Moldova și Ucraina

Parlamentul European a aprobat marți, în plen, cu o majoritate largă, raportul europarlamentarului român Daniel Buda privind îmbunătățirea cooperării în domeniul securității și a conexiunilor feroviare cu Ucraina și Republica Moldova, conectarea porturilor de la Marea Neagră la nodurile de transport și la rețeaua TEN-T și gestionarea migrației în Marea Mediterană, scrie Calea Europeană, citat de TV8.md Raportul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 20 împotrivă și 36 de abțineri.

Rețeaua transeuropeană de transport TEN-T este un proiect al Uniunii Europene ce prevede crearea unei rețele complete de transport auto, feroviar și naval. Rețeaua urmează să conecteze pe teritoriul Uniunii Europene infrastructura de transport, telecomunicații și energie a statelor membre.

„Cooperarea transfrontalieră cu țările vecine din afara UE promovează democrația și a fost un instrument important pentru a facilita cooperarea între regiunile în cauză de pe cele două părți ale frontierei UE. Am cerut Comisiei Europene să aloce mai mulți bani pentru cooperarea transfrontalieră, având în vedere realitatea actuală. Indiferent dacă vorbim despre vecinătatea sudică sau estică, UE se confruntă cu provocări. Astfel, recomandăm să ne concentrăm pe o mai mare complementaritate între proiecte, pe sinergii între fonduri, precum și pe o simplificare maximă a procedurilor”, a declarat Daniel Buda (PNL, PPE), potrivit sursei citate.

Ca reacție la agresiunea rusă în Ucraina, cooperarea transfrontalieră cu Rusia și Belarus a fost suspendată, iar fondurile au fost redirecționate către Ucraina și Moldova. Deputații europeni subliniază acum necesitatea de a lucra la apărarea colectivă în cadrul cooperării transfrontaliere, solicită dezvoltarea infrastructurii de transport, în special a conexiunilor feroviare și a instalațiilor de depozitare din apropierea granițelor cu Ucraina și Moldova, pentru a eficientiza fluxul de mărfuri și cereale, mai scrie Calea Europeană.

Deputații europeni subliniază, de asemenea, importanța sprijinirii implementării surselor regenerabile de energie și a consolidării eficienței energetice pentru a reduce dependența de Rusia. Aceștia deplâng influența Rusiei în țările vecine prin manipulare și dezinformare și solicită o cooperare consolidată în sectoarele educației și culturii cu țările afectate.

Programele de cooperare ale UE cu regiunile învecinate acoperă 184 de regiuni, 33 de țări și 260 de milioane de locuitori. Scopul acestora este de a dezvolta o relație specială cu țările vecine, bazată pe valorile Uniunii și caracterizată prin relații strânse și pașnice și prin protecția mediului.

#UE#aprobare#proiect

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button