Politică

Parlamentul Republicii Moldova va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare: 11 reprezentanți internaționali se vor întâlni la Chișinău

11 reprezentanți internaționali se vor întâlni în data de 23 mai la Chișinău. Este vorba de Albania, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, România, Slovenia, Ucraina și Ungaria. Parlamentul Republicii Moldova va găzdui Reuniunea Comitetului Parlamentar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene (DP a ICE), transmite sursa.

În cadrul evenimentului, parlamentarii vor dezbate subiectul securității energetice în statele membre ICE în urma războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și impactul acestui război asupra parcursului european al statelor candidate la aderarea la UE.

În deschiderea reuniunii, participanții vor fi salutați de Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, Președintele interimar al Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central Europene, Igor Chiriac, și Secretarul General al ICE, Roberto Antonione.

La sfârșitul discuțiilor va fi adoptat documentul final al reuniunii, care va încuraja cooperarea regională în domeniul securității energetice și în continuarea parcursului de integrare europeană a statelor candidate la aderarea la UE.

În 2023, Republica Moldova deține Președinția Inițiativei Central Europene. ICE este cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperarea regională în Europa Centrală, care promovează cooperarea politică, economică, culturală şi ştiinţifică între statele membre. Obiectivul de cooperare politică a ICE constă în oferirea ţărilor şi instituţiilor acestora o platformă flexibilă de cooperare regională, concentrându-se totodată pe pregătirea lor pentru o viitoare aderare la Uniunea Europeană.

Republica Moldova este membru al Inițiativei Central Europene din anul 1996.

#reuniune #cooperare #eveniment

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button