Economie

„Piața gazelor din Moldova intră într-o nouă eră”. Reacția lui Parlicov la licitația câștigată de Energocom

Piața gazelor din Republica Moldova intră într-o „nouă eră”. Declarația a fost făcută de ministrul Energiei, Victor Parlicov, după ce compania de stat Energocom a câștigat licitația de pe bursă privind furnizarea gazelor pentru consumatorii MoldovaGaz, în luna mai. Victor Parlicov a reiterat că, în 2023, consumatorii din Moldova au economisit circa 60 milioane de euro datorită faptului că țara nu a achiziționat gaze de la concernul rus Gazprom, transmite sursa.

În luna mai, compania Energocom va continua să livreze gaze naturale către furnizorul universal Moldovagaz, după ce a câștigat licitația organizată de aceasta, pe platforma bursieră gestionată de BRM East Energy, filială a Bursei Române de Mărfuri. În luna aprilie se epuizează stocurile comerciale de gaze, create de Energocom în anii precedenți, contractul încheiat între Energocom și Moldovagaz în baza deciziei CSE, expiră, iar piața gazelor din Republica Moldova intră într-o nouă eră. (…) Astfel, pe parcursul acestui an noi dorim să demontăm încă un fals, promovat cu insistență, precum că Gazprom ne oferă gaze la cele mai bune prețuri. (…) Moldovagaz are contract cu Gazprom, care a limitat unilateral volumele livrate la 5.7 mln m3/zi. Aceste volume integral sunt transferate pe malul stâng al Nistrului, iar în 2023 noi am procurat gaze de pe piața europeană, și am reușit să achiziționăm gaze mai ieftine, decât prevede formula de achiziție de la Gazprom, ceea ce contrar miturilor, promovate în spațiul informațional, demostrează faptul că am reușit să economisim consumatorilor noștri cca 60 mln. de euro”, a scris Victor Parlicov pe Facebook.

Oficialul și-a exprimat convingerea că, „în timpul apropiat”, ministerul Energiei va demonstra că „modelul de piață competitivă, după modelul european, va aduce consumatorilor din Republica Moldova prețuri stabile sub nivelul prețurilor, oferite de Gazprom”.

Totodată, ministrul Parlicov a declarat că Guvernul va organiza în luna mai un eveniment de informare pentru antreprenori, unde vor fi discutate în detaliu toate oportunitățile oferite consumatorilor în procesul de liberalizare a pieței gazelor.

***

Pe 23 aprilie, compania de stat Energocom a câștigat licitația privind furnizarea gazelor naturale pentru MoldovaGaz, în luna mai, organizată pe platforma de tranzacționare BRM East Energy – filială locală a Bursei Române de Mărfuri. Trei participanți au luat parte la licitație. În conformitate cu condițiile licitației, prețul de livrare va fi stabilit în ultima zi din luna aprilie, iar formula de calcul al acestuia va fi legată de TTF Front Month Index.

Precizăm că, începând cu 1 mai, MoldovaGaz va reveni la modul normal de achiziționare a gazelor, de pe bursă, alegând furnizorul care a oferit cel mai mic preț. Anterior, Moldovagaz a fost obligată să cumpere gaze de la Energocom, în conformitate cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, bazată pe argumente de securitate energetică.

#Parlicov #gaz #Energocom

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button