Piața locuințelor continuă să fie în stagnare și incertitudine. După scăderea bruscă a vânzărilor, acum, este pe stop și construcția multor blocuri noi. Agenții imobiliari spun că dezvoltatorilor le este frică să-și investească banii în proiecte noi, ținând cont de situația complicată din regiune. Vestea bună este că se înregistrează o ușoară scădere a prețurilor la apartamente, iar cei care posedă arta negocierii, pot obține un cost și cu cinci la sută mai puțin.
Anastasia Turcu este agent imobiliar de câțiva ani. A lucrat în acest domeniu în pandemie, o perioadă deloc ușoară, spune ea, însă situația a început să se agraveze și mai mult odată cu începerea războiului.
În primele zile de conflict, telefonul nu i-a mai sunat deloc. Cauza ar fi fost panica, care a cuprins societatea, crede femeia. Oamenilor nu le mai era gândul la cumpărat apartamente, având în vedere că la o azvârlitură de băț cad bombe, iar casele se fac una cu pământul, transmite sursa.
Așa că, domeniul care până la 24 februarie era într-o ascensiune continuă, brusc, s-a transformat într-un fiasco.
Deși, ulterior, ușor ușor, domeniul imobiliar a început să-și revină, totuși, situația rămâne îngrijorătoare, mai ales, când e vorba de investițiile în imobiliare.
„Eu personal dacă făceam 5-6 tranzacții pentru clienți care procură pentru investiții, acum au scăzut la 2-3”.
Cu alte cuvinte, cam în jumătate. La toate problemele s-a adăugat și creșterea dobânzilor cu 2-3 %, ceea ce a făcut ca investitorii să fie mult mai precauți. Alarmant este și faptul că mulți dezvoltatori au oprit construcția blocurilor noi.
Expertul economic, Veaceslav Ioniță, are o explicație la toate:
„Încă anul trecut spuneam că piața prea repede se înfierbântă și în acest an trebuia să fie o pauză. Plus a mai venit războiul, continuarea crizei, în acest an avem o scădere de cel puțin 35 %.”
Și după o creștere bruscă a prețurilor la apartamente, acum se înregistrează o stagnare, spune expertul.
Mai mult, în ultima perioadă, un cumpărător poate obține un preț mai mic cu cel puțin 5 la sută, dacă știe a negocia.
Proprietarii sunt nevoiți să cedeze, altfel, riscă să nu-l vândă deloc.
„Proprietarii într-adevăr sunt mai docili la negocieri și ulterior prețul final este mai mic decât cel afișat inițial.”
Totuși, expertul spune că dacă în 2006 un moldovean, cu un venit mediu, trebuia să lucreze cel puțin 43 de ani ca să-și cumpere un apartament, iar în 2020 s-a ajuns la 9 ani și nouă luni, în prezent, estimările arată că e nevoie de 10 ani și patru luni pentru a cumpăra o locuință.
„Avem o ușoară îngreunare și este legat de faptul că prețul apartamentelor a crescut mai repede în ultimii doi ani decât veniturile, dar oricum în prezent să procuri un apartament este de patru ori mai ușor decât acum 15 ani.”
Datele Biroului Național de Statistică arată că în prima jumătate a acestui an investițiile în imobiliare au fost de aproape 12 miliarde de lei, în scădere cu aproape 8% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Acest lucru este îngrijorător, susține Veaceslav Ioniță deoarece piața imobiliară este cea mai mare în Republica Moldova. 70% din toată avuția moldovenilor este în imobile, iar 25% din creditele acordate de către bănci sunt pentru locuințe.