Război în Ucraina

PMC „Wagner” este o fiară creată de Kremlin și lumea trebuie să o distrugă

Marți, 9 mai, Parlamentul francez a adoptat cea mai importantă decizie pentru securitatea regiunii. Compania militară privată (abrevierea PMC poate fi folosită în continuare) Wagner a fost desemnată organizație teroristă. Acest lucru se precizează în rezoluția publicată pe site-ul Adunării Naționale a Franței. Rezoluția nu este obligatorie, dar joacă un rol vital. Demonstrează disponibilitatea politicienilor francezi de a acționa ca un front unit împotriva agresorului, iar parlamentul a transmis acest mesaj guvernului țării. Dar principalul lucru este că acest document solicită comunității europene să susțină această inițiativă și să înceapă o urmărire penală activă a tuturor participanților și activelor PMC WAGNER.

În acest moment, se știe că Marea Britanie va pune pe lista neagră gruparea rusă Wagner drept teroriști. Înainte de aceasta, Departamentul de Trezorerie al SUA a declarat PMC Wagner, condus de omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, o organizație criminală transnațională și a impus sancțiuni împotriva unui număr de companii și persoane asociate cu aceasta. Acest lucru pune grupul la egalitate cu al-Qaeda, Statul Islamic. Ce este PMC WAGNER, care este pericolul său și de ce comunitatea mondială ar trebui să limiteze orice posibilitate a activităților sale? Răspunsurile la aceste întrebări sunt mai departe în material.

Compania militară privată Wagner sau Grupul Wagner este o organizație militară neoficială care nu face parte din forțele armate regulate ale Rusiei și nu are statut legal pe teritoriul său. Unitățile militare ale PMC Wagner au numărat în momente diferite și conform diferitelor surse de la 1350 la 2000 de persoane. Potrivit unor surse din ziarul german Bild din Bundeswehr, numărul total de mercenari ajunge la 2.500 de oameni.

Oficialii din Rusia neagă existența PMC Wagner. Kremlinul admite doar că în mod privat, rușii pot participa la ostilitățile din străinătate. Activitatea mercenară este interzisă de articolul 359 din Codul penal al Federației Ruse, cu toate acestea, se fac propuneri în Duma de Stat și Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse pentru legalizarea companiilor militare private în Rusia. Vorbind despre obiectivele jurnaliştilor ruşi din Republica Centrafricană, presa de stat a Federaţiei Ruse a relatat că „filmează documentare în republică despre viaţa acestei ţări”.

Prima participare activă a grupului a fost observată în 2013, când au fost efectuate misiuni de luptă în Siria.

PMC este activ în Africa

Potrivit BBC britanic, urme ale PMC-urilor Wagner au fost văzute în Sudan de la sfârșitul anului 2017. Potrivit The Bell, aproximativ o sută de mercenari antrenează unități militare sudaneze. În schimb, potrivit publicației, M Invest și Meroe Gold, asociate cu Yevgeny Prigozhin, au semnat acorduri de concesiune pentru exploatarea aurului în această țară.

În mai 2020, a apărut la dispoziția agențiilor internaționale de presă un raport al misiunii de monitorizare a comitetului ONU privind sancțiunile împotriva Libiei, documentul care spunea că în Libia, de partea generalului Khalifa Haftar, împotriva guvernului recunoscut internațional de la Tripoli, 1.200 de mercenari Wagner PMC au luptat. Este de remarcat faptul că acest număr este aproximativ și se bazează „pe câteva contacte vizuale și informații din surse deschise”. Din raport, care nu a fost făcut public oficial, rezultă că membrii PMC Wagner se află în Libia din 2018. „PMC Wagner oferă suport tehnic pentru repararea echipamentelor militare, participă la operațiuni de luptă și operațiuni de influență”.

Dar compania militară privată a făcut cel mai mult rău Ucrainei. Organizația participă la războiul dintre Rusia și Ucraina din 2014. Primele dovezi ale activităților PMC-urilor Wagner au fost înregistrate de serviciile speciale ucrainene în mai 2014 în Donbass. În octombrie 2017, șeful SBU al Ucrainei Vasily Gritsak a anunțat implicarea „Wagneriților” în distrugerea transportului militar Il-76 din estul Ucrainei în iunie 2014, asaltul aeroportului Donețk și luptele de lângă Debaltseve.

În acest moment, „Wagneriții” participă activ la războiul împotriva Ucrainei, asaltând orașul ucrainean Bakhmut.

Și se pare că acolo operează o companie militară, sunt ostilități active și există așa-zisa „cerere”. Dar acest lucru nu este în întregime adevărat, deoarece conducerea organizației îndeplinește personal ordinele lui Vladimir Putin și are un patronaj deplin din partea autorităților ruse, jucând rolul unui câine care, fără nicio îndoială, va roade gâtul țintei indicate de către proprietar. Dacă folosim metoda analogiei, atunci cel mai apropiat analog ar fi organizația paramilitară șiită libaneză Hezbollah.

Pe baza celor de mai sus, este ușor de concluzionat că comunitatea mondială în ultimii ani a creat un mediu foarte confortabil pentru dezvoltarea PMC „WAGNER”, organizația are o influență uriașă în Africa, în timp ce țările care primesc ajutor umanitar din Ucraina nu ezitați să sponsorizați o organizație care ucide ucraineni. Acest gen de lucruri trebuie să se termine.

Comunitatea mondială trebuie să limiteze orice posibilitate de existență a acestei organizații oriunde, cu excepția teritoriului Rusiei, care ea însăși a crescut acest animal necontrolat. Participarea la PMC ar trebui incriminată. Și toți luptătorii care au comis atrocități în Ucraina, și există deja peste o sută documentate, ar trebui trași la răspundere în fața unui tribunal militar special. Un loc separat îi așteaptă în mod natural pe Vladimir Putin și complicii săi.

#PMC_Wagner #Kremlin #organizație_criminală

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button