Internaţional

Pompierii din Moldova vor ajuta la stingerea incendiilor din Grecia

O echipă de pompieri din Republica Moldova va ajuta la stingerea incendiilor forestiere din Grecia. Alături de echipe din România, Bulgaria, Polonia inclusiv Italia, pompierii moldoveni vor ajunge în orașul Nea Makri. Acțiunea face parte dintr-un program care este finanțat de Uniunea Europeană. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, țara noastră va suporta o parte de cheltuieli, transmite sursa

În seara zilei de 4 iulie, reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au anunțat că o echipă de pompieri din cadrul instituției va participa la un program european pentru a stinge incendiile din Grecia.

„Echipa pompierilor de combatere terestră a incendiilor forestiere din cadrul IGSU al MAI (GFFFv-MD) se pregătește de deplasare pentru participarea în cadrul misiunii de pre-poziționare în cadrul Programul European de Pre-poziționare a Echipelor de Stingere a Incendiilor de Pădure în Republica Elenă regiunea NEA Makri”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Se precizează că pompierii din Moldova vor ajuta la stingerea incendiilor din Grecia alături de alte echipe de intervenție din 11 țări: România, Bulgaria, Malta, Polonia, Slovacia, Italia, Slovenia, Grecia, Austria, Franța și Spania.

Potrivit Inspectoratului, programul este finanțat de Uniunea Europeană iar o parte de cheltuieli va fi suportată de Republica Moldova.

Amintim, pe 1 iulie, Ministerul de Externe de la Chișinău a atenționat cetățenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Turcia și Republica Elenă despre riscurile de incendii de vegetație în perioada estivală. Ministerul a recomandat cetățenilor să verifice condițiile meteorologice și atenționările oficiale emise de autorități, înainte de planificarea deplasării, să manifeste precauție în zonele afectate, să monitorizeze îndeaproape mass-media locală și să-și anunțe prezența în zonele de risc prin contactarea misiunilor diplomatice/oficiilor consulare ale Republicii Moldova din Turcia și Grecia, să se asigure că dețin suficiente resurse de combustibil, apă, alimente și să mențină în stare de funcționare mijloacele mobile de comunicare.

Anul trecut, incendiile forestiere au ucis 20 de persoane în nordul Greciei şi au condus la evacuarea a 19 000 de persoane din insula Rodos. Pe 3 iulie 2024, fulgerele puternice au declanşat două incendii pe insula Thassos, la o zi după ce pompierii au adus sub control incendiile de vegetație izbucnite pe alte două insule din Grecia, a scris Agerpres.

#Grecia #Moldova #incendii

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button