Din punct de vedere istoric, China a ocupat întotdeauna un loc special în politica mondială. Chiar și într-o perioadă în care statul era de tip închis, țările au luptat pentru primatul lor în stabilirea relațiilor cu acesta. Odată cu instituirea unui tip mixt de putere comunistă în China, multe lucruri s-au schimbat. Miracolul economic chinez i-a permis să ocupe o poziţie de lider în clasamentul economiei mondiale. Treptat, China a câștigat din ce în ce mai multă autoritate.
Astăzi nu vom atinge subiectul relațiilor Chinei cu Statele Unite, deoarece despre aceasta se poate scrie destul de mult timp. Relația lor este greu de înțeles, este mult mai ușor să le atârnăm niște „teze”, fie argumentând că „hegemonul american vrea să scoată China de pe scena mondială”, fie vorbind despre „China teribilă care amenință SUA cu război. ” De fapt, atât SUA, cât și China sunt bine conștiente de responsabilitatea lor față de întreaga lume, iar ambele țări au propriile lor ambiții globale, atât bune, cât și rele.
Să ne oprim asupra influenței pe care China o poate avea astăzi asupra cursului războiului ruso-ucrainean. Trebuie remarcat imediat că nu este absolut benefic pentru el, întrucât China este îngrijorată de securitatea europeană, nu doar în contextul dreptului internațional, ci mai degrabă ca „piață de vânzare”.
Propagandiștii Kremlinului au început deja să „deseneze” imaginea Chinei ca fiind „fratele lor mai mare”. Deși, din nou, este necesar să înțelegem că relațiile ruso-chineze au fost întotdeauna construite exclusiv pe beneficii economice. China nu este mulțumită de actualul regim de la Kremlin ca subiect al politicii mondiale. Totuși, dictatura lui Putin, construită pe minciuni și câștiguri monetare, este cea care ajută China să câștige sume uriașe de bani prin închirierea teritoriilor ruse, având un număr mare de contracte de defrișare și extracție de materii prime și așa mai departe. Relațiile lor sunt oarecum similare cu cele coloniale, deoarece China nu consideră Rusia ca un stat egal. Chinei îi place să profite de ceea ce are de oferit Federația Rusă, deoarece Xi Jinping va căuta întotdeauna în primul rând beneficii pentru țara sa.
În ceea ce privește relațiile ucrainene-chineze, totul aici este puțin mai complicat pentru o înțelegere generală. China cu siguranță nu consideră Ucraina o „colonie” a Rusiei. Lipsa de asistență în industria de apărare se explică prin faptul că China nu dorește să coopereze în niciun fel cu SUA și UE. De ce? Motivul constă în problema de lungă durată cu privire la Taiwan. Concurența globală influențează și această alegere a Chinei. Dar chinezii, care au supraviețuit genocidului din Japonia fascistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, înțeleg motivul luptei ucrainenilor pentru independență.
China nu consideră Ucraina principala sa piață de vânzare, iar statele diferă și ele ideologic. Cu toate acestea, China, ca entitate internațională, este conștientă de faptul că Rusia este cea care acționează ca agresor în război și că ocuparea teritoriilor cu încălcarea dreptului internațional este inacceptabilă. În acest context, China a decis să-și prezinte planul de încheiere a conflictului militar, care, desigur, a avut atât minusuri, cât și plusuri.
China poate acționa ca un făcător de pace în această situație, iar vizita lui Xi Jinping în Ucraina ar fi mult mai importantă decât vizita sa la Moscova. De fapt, în relațiile cu Rusia, China se simte mai mult ca un fel de „stăpân”. În relațiile cu Ucraina, stat care are un nivel mai ridicat al economiei, dar este gata să comunice pe picior de egalitate și să-și ofere serviciile în procesele diplomatice. China este mai bună decât regimul Lukașenko, care, evident, va face față rolului de pacificator.
Desigur, propaganda rusă continuă prin lobby-urile sale din lumea exterioară, care nu au fost încă arestate și întemnițate, să promoveze narațiuni despre care se presupune că „Beijing-ul este gata să dea Rusiei arme”. Nu, nu este pregătit și nu va face asta, pentru că este conștient de responsabilitate. Da, China nu este deloc ca un „dragon de pluș drăguț”, dar nu va investi niciodată într-o țară care a pierdut la început.
Dacă Xi Jinping la Moscova s-a simțit un „maestru”, atunci la Kiev va deveni un prieten și coleg, a cărui părere va fi ascultată și luată în considerare. Politica mondială este un lucru prea complicat pentru a fi împărțit în „negru” și „alb”.
China s-a opus, de asemenea, desfășurării de către Moscova a armelor nucleare tactice în Belarus. Beijing, ca și Kiev, înțelege importanța păstrării principiului integrității teritoriale a statelor și a prevenirii încălcărilor regimului de neproliferare nucleară. China ar putea lua parte la procesul de negocieri, ar putea discuta poziția sa și poziția sa cu Ucraina și să-și ofere inițiativele și garanțiile. Prin urmare, vizita lui Xi Jinping la Kiev este un eveniment important pe care atât diplomații ucraineni, cât și chinezi îl așteaptă.
#China #Rusia #război_rusi-ucrainean